ВідеоЗМІ

Фахівці медіа дискутували про інфопростір в українському вимірі

Турецький журналіст і фотограф з шістнадцятирічним досвідом проживання і професійної діяльності в Україні Юнус Ердогду, який докладно розповів про надскладну ситуацію з представниками медіа у Туреччині, зіставивши її з українськими реаліями у цій сфері

На базі Інтернет-платформи «Zoom» відбулась десята Міжнародна науково-практична конференція «Інформаційний простір. Українські реалії: свобода слова в умовах суспільних криз та міжнародних конфліктів», ініційована Всеукраїнською асоціацією політичних наук, інститутами журналістики двох вузів – Київського університету імені Бориса Грінченка, а також Інститутом журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Київською організацією Національної спілки журналістів України і Національною академією наук вищої освіти України. Організаційна та партнерська підтримка – Міжнародний культурний центр «Сяйво».

Ключовим приводом для дискусії послугував День журналіста, який щороку відзначається в Україні 6 червня. Експерти з комунікацій та мас-медіа обговорили широке коло злободенних питань. Зокрема фахівці-журналісти оцінили стан сучасного інфопростору, окресливши основні його недоліки, торкнулися проблеми забезпечення прав і свобод людини та суспільства в умовах пандемії Covid-19 та виникнення суспільних криз і міжнародних конфліктів, дисутували про соціальні комунікації в контексті дотримання й трансформації журналістських стандартів на тлі кризи, пропонували шляхи запобігання й протидії деструктивній пропаганді та згубним технологіям маніпулювання громадською думкою. Окрім цього, висвітлили і питання міжнародної співпраці журналістів у налагодженні суспільного й міждержавного діалогу.

Модеруванням пленарного засідання опікувався голова правління Міжнародного культурного центру «Сяйво», доктор історичних наук, професор Володимир Сергійчук, який справедливо наголошував на актуальності обраної проблематики.

Вітальні слова на адресу учасників зібрання пролунали із вуст голови Київської організації Національної спілки журналістів україни Михайла Сороки, який акцентував увагу на проблемах істотного зменшення кількості україномовних видань та несформованості державної інформаційної політики щодо підтримки вітчизняної преси. Ідею колеги розвинув доцент кафедри телебачення і радіомовлення Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка, кандидат політичних наук, доцент Володимир Набруско. Зауваживши, що відсутність чіткої інформаційної політики становить величезну загрозу для національної безпеки України, пан Віктор нагадав і про ефемерність такого поняття, як «суспільне мовлення», що, на його переконання, свідчить про неналежну участь держави у розбудові національного інфопростору. Віктор Іванович, зокрема, поділився міркуваннями щодо загальної тенденції до зміни інформаційної мапи в Україні, що є причиною трансформацій у стандартах журналістики. Досвідчений журналіст порушив питання місії сучасних ЗМІ, які, на його думку, покликані не лише інформувати й розважати публіку, а й, що набагато важливіше, сприяти формуванню потужного державного інформаційного поля. За його словами, ЗМІ повинні орієнтуватися на українські цінності, каталізуючи процес укорінення власних ідеологічних стереотипів.

Участь у дискусії взяли такі шановані експерти, як завідувач кафедри соціальних комунікацій Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка Юрій Бондар, який проаналізував захисні механізми у журналістиці, покликані перешкоджати поширенню інформаційних фейків, турецький журналіст і фотограф з шістнадцятирічним досвідом проживання і професійної діяльності в Україні Юнус Ердогду, який докладно розповів про надскладну ситуацію з представниками медіа у Туреччині, зіставивши її з українськими реаліями у цій сфері, начальник кафедри військової журналістики, кандидат філологічних наук, доцент, полковник О. Позняков, який зосередився на особливостях та нюансах боротьби з фейками й пропагандою.

Професор кафедри української літератури Національного педагогічного університету імені Михайла Драгоманова, доктор філологічних наук, віце-президент Академії наук вищої освіти України В. Погребенник презентував змістовну доповідь на тему «Дискурс ворожості та шляхи його подолання: мова, література, мас-медіа». Проректор з гуманітарно-виховних питань Черкаського державного технологічного університету, академік Національної академії наук вищої освіти України, доктор історичних наук, профессор  В. Лазуренко у своєму виступі не оминув увагою концепт «залитої кров’ю» української державності, звернувши увагу колег на відсутність згоди між дослідниками у врегулюванні надважливих історичних питань.

З емоційною промовою до аудиторії звернувся професор кафедри кіно-, телемистецтва Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка, лауреат Державної премії України імені Тараса Шевченка Л. Мужук. Пан Леонід − володар престижних журналістських премій імені І. Франка та В. Чорновола − презентував критичний огляд відомих українських медіа, оперуючи такими поняттями, як «інформаційне спрощенство» та «амплітудність свободи слова в Україні».

Нагода висловитися та поділитися власними спостереженнями випала й спікеру з Абхазії – професору Сухумського державного університету, доктору політичних наук, професору Е. Кавтарадзе. Пан Ельгуджа виявив неабияку зацікавленість у проблемах інформаційного простору України, розповівши, від яких негараздів потерпають його колеги та співвітчизники сьогодні.

Активними учасниками дискусії також стали перший Надзвичайний та Повноважний Посол України в Туреччині, співзасновник МКЦ «Сяйво», член НСЖУ І. Турянський, який поділився спогадами про свої перші кроки у журналістиці, завідувач кафедри міжнародних медіакомунікацій та комунікативних технологій Інституту міжнародних відносин КНУ імені Тараса Шевченка, доктор політичних наук, доцент, експерт ГО «Інститут конструктивної журналістики та нових медіа» С. Даниленко – на прикладі відповідного індексу він пояснив, що передбачає конструктивна журналістика.

Голова АБН-Кавказ, директор Київського центру журналістських досліджень «Шовковий шлях» держав ГУАМ Е. Нурієв у виступі сфокусувався на тонкощах та підводних каменях інформаційної війни. Слова мали професор кафедри видавничої справи Інституту журналістики Київського університету імені Бориса Грінченка, доктор історичних наук, доцент В.  Шпак, аспірант Університету імені Григорія Сковороди у Переяславі, заслужений майстер спорту України міжнародного класу з футболу, чемпіон XV-х літніх Паралімпійських ігор (Бразилія), член основного складу Національної паралімпійської збірної України з футболу, фахівець відділу студентського розвитку і культурних програм Черкаського державного технологічного університету Б. Кулинич, старший науковий співробітник Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника, кандидат історичних наук, голова ВГО «Чесне слово» В. Омельчук, головний редактор газети «Молодь України» і заслужений журналіст України Ю. Брязгунов та інші.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button