Новини

Великий скандал. Міноборони та закупівля курток

Форма для ЗСУ. Резніков заявив, що військові всю зиму провоювали у куртках з Туреччини "без жодних нарікань"

Міністр оборони Олексій Резніков заявив, що публікація стосовно цін на куртки — неправда. За його словами, зі 180 000 комплектів, про які говорять журналісти, — 135 000 направили військовим.

Про це посадовець сказав під час пресконференції 28 серпня, повідомив кореспондент Суспільного.

“Це було зроблено минулої осені та зими. Відповідно, всю зиму наші захисники та захисниці провоювали у цьому зимовому одязі без жодних нарікань. Якби літня форма була б зимою, то 140 000 душ нам би про це сказали”, — зазначив глава МО.

Резніков підкреслив, що нині не існує ціни у 29-30 доларів за зимову куртку, а середня ціна — від 80 до 120 доларів.

“Якщо це якась арктична куртка для спецназу, щоб лежати на куртці, то така коштує мінімум 300 доларів. Такої потреби у нас немає”, — додав міністр.

Як раніше інформувало видання “Бабель”, Резніков говорив, що 180 тисяч зимових курток, закуплених відомством, передали ЗСУ ще у 2022 році.

“Дзеркало тижня” з’ясувало, що ціна військового екіпірування, закупленого Міністерством оборони у 2022 році, зросла втричі під час доставки.

Журналісти вказали, що восени 2022 року МО уклало контракт із турецькою фірмою Vector avia hava araçlari на постачання зимового одягу. За даними джерел видання, ця фірма лише у жовтні-грудні ввезла до України з Туреччини 233 тисяч курток на 20 мільйонів доларів і 202 тисяч штанів на 13 мільйонів доларів.

Вартість була прийнятною як для зимового одягу. Куртки від турків йшли по 86 доларів. Але проблема в тому, підкреслюють представники ЗМІ, що з Туреччини насправді їхали не зимові, а літні куртки.

У розпорядженні “ДТ” опинився пакет супровідних документів на одну з партій товару від Vector avia. Там видно, як 4 900 курток загальною вартістю 142 тисячі доларів перетворюються на 4 900 курток за 421 тисячу доларів.

“Дорогою між турецькою й українською митницями куртки магічно перетворилися з “камуфляжних” на “зимові повітрозахисні” і на цьому перетворенні набрали державної ваги з 29 до 86 доларів за штуку”, — поінформували журналісти.

У матеріалі додали, що маржа залишилася на турецькій фірмі Vector avia hava araçlari, яка належить українцю Роману Плетньову із Запоріжжя.

25 серпня “УП” оприлюднила розслідування Михайла Ткача, в якому мовилося, що одним із власників турецької компанії, що отримала 30 мільйонів доларів від Міноборони за літні куртки замість зимових, був племінник нардепа від “Слуги народу” Геннадія Касая.

Наступного дня Резніков запропонував парі, підкресливши, що піде у відставку, якщо схема із закупівлею курток підтвердиться. Однак, якщо правда буде на боці міністра, то журналіст “УП” Михайло Ткач повинен буде піти з видання і на 3 роки припинити займатися журналістикою, а нардепка Анастасія Радіна скласти мандат.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button