ЗМІ

Фейк: Туреччина хоче захопити частину Росії, Крим і Донбас

Карта, розкручена російськими медіа як «план захоплення Туреччиною нових територій», була опублікована в 2009 році американським політологом Джорджем Фрідманом у його книзі «Наступні 100 років: Прогноз подій XXI століття». На малюнку показані не «нові території Туреччини», а можливе розширення політичного впливу Анкари на арабські та європейські країни.

Російські медіа продовжують активно нарощувати дезінформаційний наратив про україно-турецькі відносини, а також про відносини Анкари і Кремля. 12 лютого у прокремлівських ЗМІ з’явилася інформація про те, що «Туреччина розкрила плани із захоплення Росії». Повідомляється, що в ефірі державного турецького телеканалу нібито показали карту, на якій позначені держави, за рахунок яких Туреччина «має намір збільшити свої території». Серед «територій для захоплення» опинилися також тимчасово окуповані Кремлем Крим і частини Донбасу.

Дезінформацію поширюють видання URA.ru, Царьград, Комсомольская правда, ForPost, PolitInfo.

Комсомольская правда

Насправді в ефірі турецького телеканалу не обговорювалися «плани щодо захоплення нових територій» – там дискутували про можливість розширення політичного впливу Туреччини на сусідні країни. Карта, яку російські медіа представили як «таємний план Анкари», була опублікована у 2009 році в книзі американського політолога і керівника приватного розвідувального агентства Stratfor Джорджа Фрідмана. Він вважає, що до 2050 року Туреччина стане найсильнішим геополітичним гравцем і поширить свою сферу впливу як на арабський світ, так і на європейські країни – саме цей прогноз і було показано на карті (вид. відео з 00:25:40). Про захоплення Туреччиною територій чужих держав у прогнозі Фрідмана не йшлося.

«Фактично Туреччина має одне з найсильніших географічних розташувань серед всіх євразійських країн. Вона має легкий доступ до арабського світу, Ірану, Європи, колишнього Радянського Союзу і, насамперед, Середземномор’я. Турецька економіка зростає частково тому, що Туреччина є центром регіональної торгівлі, а також самостійною продуктивною економічною силою… Коли росіяни остаточно зазнають краху, турки залишаться у становищі, в якому вони не були століття. Оточені хаосом і слабкістю, турки матимуть економічну присутність у всьому регіоні. У них також буде значна військова присутність. Коли росіяни зазнають краху, регіональна геополітика буде реорганізована – без реальних зусиль з їхнього боку – навколо турків, які стануть домінуючою силою в регіоні, поширюючи вплив у всіх напрямках», йдеться у розділі 8, присвяченому прогнозам політичного майбутнього Туреччини (с. 144-148).  

Книга «Наступні 100 років: Прогноз подій XXI століття

Туреччина неодноразово заявляла, що не підтримує тимчасову окупацію Криму Росією і виступає проти захоплення півострова, не виказуючи при цьому ніяких претензій на Крим. Останній раз така заява від турецької влади прозвучала у грудні 2020 року: тоді міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу ще раз підтвердив, що Анкара продовжує політику невизнання окупації українського півострова.

Турецька влада також підкреслює , що пріоритетом для Туреччини є дотримання прав кримськотатарського народу, які масово порушуються Кремлем у Криму. «Пріоритетом для Туреччини, як і раніше, є те, щоб кримські татари, які проживають у Криму, продовжували жити в благополуччі й безпеці на своїй історичній батьківщині, могли  захищати свою культурну самобутність, щоб покласти край їхнім стражданням у результаті окупації», – йдеться в заяві МЗС Туреччини, присвяченій шостій річниці незаконної окупації українського півострова.

Вперше кремлівський наратив про те, що Туреччина нібито «вважає Крим своїм» і «мріє повернути півострів до свого складу», з’явився в восени 2020 року й відтоді дезінформація активно доповнюється новими «фактами» і розкручується російськими медіа. Читайте аналогічний фейк, спростований журналістами StopFake, про те, що «Анкара «вважає Крим турецьким» і хоче «забрати» півострів у Росії».

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button