СвітТуреччинaФетхуллах Ґюлен

У Косово на лаві підсудних опинились бюрократи, які незаконно вислали турецьких вчителів до Туреччини

Дрітон Гаші, колишній глава розвідувального управління Косово (AKI) і посадові особи Валон Краснікі і Ррахман Сілеймані, опинилися в середу (09.02.2022) на лаві підсудних.

Дрітон Гаші, колишній глава розвідувального управління Косово (AKI) і посадові особи Валон Краснікі і Рахман Сілеймані, опинилися в середу (09.02.2022) на лаві підсудних.

Всі троє звинувачуються прокуратурою у зловживанні службовим становищем у справі про депортацію з Косово шести громадян Туреччини в 2018 році.

На початку цього судового розгляду прокурор у справі Хабібе Саліху заявила, що вона доведе провину обвинувачених у цій справі, в той час як їх правозахисники заявили про зворотне.

Адвокати заявили, що їхні клієнти в цій справі невинні, те ж саме заявили обвинуваченні перед судовою колегією.

Після вступної промови судовий процес продовжився заслухавши свідків. Першим, кого викликали для надання свідчень у цій справі, був директор департаменту прикордонної служби Рагіп Буньяку.

Буньяку сказав, що в той день його не поінформували про оперативний план.

«Я не був проінформований, я повинен був бути проінформований першим, тому що це мало відношення до підрозділу, який я очолював. У цей час прийшов лейтенант Меріта Саліху, попросив у мене машину, натякнувши, що це було прохання Шабана Гуда, і просто сказав мені, що «у нас вже є план», і я більше нічого йому не сказав», – заявив Буньяку.

Він сказав, що дізнався про справу турецьких громадян завдяки телефонному дзвінку капітана Луана Кекі, який запитав його про цю справу.

«Через деякий час майору Блеріму Рамі подзвонив Луан Кека і запитав його: «Ви заарештували кількох іноземних громадян?». Відповідь Блеріма була «ні». Він запитав мене, і я сказав, що не знаю. Потім полковник Сіледжмані, повернувшись з аеропорту, прийшов в мій офіс і повідомив мені, що вони супроводжували громадян Туреччини, яких відправили в аеропорт і депортували», – сказав Буньяку.

Він додав, що полковник Сайлеймані сказав йому, що був наказ нікому не повідомляти.

«Він сказав мені, що напередодні полковник Гуда викликав його на нараду, на якій були присутні два представники АКІ і Валон Краснікі, директор департаменту з питань притулку та міграції», – додав він.

Свідок Бунджаку також заявив, що депортація турецьких громадян була здійснена AKI.

«Організація депортації турецьких громадян здійснювалася AKI до моменту подачі документів, в той час як депортація була проведена поліцією», – сказав свідок.

Після Бунжака перед судовою колегією також був заслуханий свідок Фазлі Фалізу, який очолював міграційний підрозділ в аеропорту Приштини.

Він сказав, що до того, як відбулася депортація, Валон Сілеймані попросив йому допомогти у депортації іноземних громадян на наступний день, не повідомивши ніяких інших подробиць.

«За день до депортації турецьких громадян полковник Сіледжмані повідомив мені, що завтра я маю допомоги депортувати декілька громадян. Зазвичай це потрібно для полегшення перетину кордону», – сказав Фазліу.

Фазліу продовжив свої свідчення розповідаючи про день депортації.

«Вранці я розглянув можливість перетину кордону через VIP-зону, куди ми вирушили разом з Хамітом Рукічем, який був директором з міграційної служби», – сказав Фазліу.

Фазліу також розповів про момент, коли турецьких громадян доставили в аеропорт Приштини.

«У той день я зв’язався з лейтенантом Лулзімом Рамою, запитавши, чи знає він про те, що відбувається зараз? Він сказав мені, «все добре, ми поінформовані», Я не знаю причин депортації цих людей», – сказав Фазліу.

Свідок Фазліу також розповів про те, як депортовані проходили прикордонний контроль.

«Коли вони пройшли контроль, ми з Хаміті супроводили їх до літака разом з двома поліцейськими», – сказав Фазліу.

Спеціальна прокуратура Республіки Косово пред’явила звинувачення Дрітону Гаші, Валону Краснікі і Рахману Сілеймані в депортації шести громадян Туреччини.

За даними звинувачення, їх депортація була проведена з порушенням юридичних процедур.

Вранці 29 березня 2018 року Джихан Озкан, Кахраман Демрез, Хасан Хусейн Гунакан, Мустафа Ердем, Осман Каракая і Юсуф Карабіна були заарештовані, а потім депортовані до Туреччини.

Арешт шести турецьких громадян був здійснений косовськими установами, в той час як операція з їх депортації, була здійснена з «безліччю юридичних порушень».

Тільки після того, як Хасан Хусейн Гунакан був депортований до Туреччини, стало відомо, що сталася помилка і що він був помилково депортований замість Хасана Хусейна Деміра. Незважаючи на неправомірну депортацію, 28 січня 2020 року, згідно з повідомленнями турецьких ЗМІ, Гунакан був засуджений судом Стамбула до більш ніж 8 років тюремного ув’язнення.

Звинувачення стверджує, що підсудні Дрітон Гаші, Валон Краснікі і підсудний Ррахман Сілеймані підозрюються в скоєнні кримінального злочину «зловживання службовим становищем або повноваженнями».

Громадяни Туреччини звинувачуються у зв’язках з Фетхуллахом Гюленом, людиною, яку президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган вважає винним у спробі державного перевороту 2016 року.

Нагадаємо про затримання турецьких вчителів.

Високопоставленим чиновникам в Косово пред’явили звинувачення у справі про депортацію шести громадян Туреччини

Високопоставленим чиновникам в Косово пред’явили звинувачення у справі про депортацію шести громадян Туреччини

 

 

 

 

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button