Туреччинa

Витік документів: ПВК “Вагнер” намагалася купити зброю у Туреччини – ЗМІ

Речник турецького уряду відмовився від коментарів. Посольство Малі у Вашингтоні не відповіло на запит про коментар.

Згідно з секретними документами Пентагону, що витекли в мережу, американські спецслужби знали про спробу ПВК “Вагнер” купити зброю в країни НАТО Туреччини, а також добре поінформовані про російські плани щодо війни в Україні.

Джерело: Washington Post

Деталі: Згідно зі “злитими” документами, на початку лютого вояки з “Вагнера” “зустрічалися з турецькими представниками для закупівлі зброї та обладнання в Туреччині”, щоб посилити позиції ПВК на війні в Україні та в Малі.

З доповіді незрозуміло, чи знав турецький уряд про це, і чи виявилися переговори успішними. Але “відкриття того, що союзник по НАТО, можливо, допомагав Росії у війні проти України, може виявитися вибухонебезпечним”, пише видання.

Дві інші сторінки з витоку розвідувального досьє розповідають про плани “Вагнера” щодо найму російських ув’язнених для участі в бойових діях в Україні та наголошують на тому, що російські військові стали залежні від ПВК.

Дослівно: “Документи також демонструють те, що давно було зрозуміло, але ніколи публічно це не було сказано вголос: розвідувальне співтовариство США проникло в російську армію та її командування настільки глибоко, що може заздалегідь попередити Україну про напади і надійно оцінити сильні та слабкі сторони російських військ”.

Більше деталей: Американська розвідка знала про передачу міністерством оборони Росії плану завдати ударів по позиціях українських військ у двох місцях у конкретний день у лютому.

Речник турецького уряду відмовився від коментарів. Посольство Малі у Вашингтоні не відповіло на запит про коментар.

Дві інші сторінки з витоку розвідданих розповідають про плани Вагнера найняти російських полонених для боротьби в Україні та зазначають, що російські військові стали залежними від рядових солдатів. Подібно до звіту про зустрічі за участю Туреччини, вони посилаються на свої джерела як на «сигнальну розвідку», тобто посилання на електронне прослуховування та перехоплення комунікацій. Офіційні особи загалом вважають це одними з найпродуктивніших форм збору розвідданих, але вони потенційно швидко зіпсуються, якщо їх викриють.



Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button