Фетхуллах Ґюлен

Фетхуллах Ґюлен: «Коронавірус докорінно змінив хід Рамадану, проте він не здатний вплинути на нашу віру у Бога»

Ми продовжимо дотримуватися багатовікових традицій Рамадану, незважаючи на вимушену необхідність внесення деяких змін, покликаних допомогти нам бути соціально відповідальними і висловити своє шанобливе ставлення до законів Божих.

Цього року священний для мусульман місяць Рамадан буде не таким, як раніше. Мечеті в усьому світі буде зачинено, хоча зазвичай вірян у них збирається так багато, що деяким доводиться молитися на дворі. Окрім того, великим сім’ям доведеться розділитися, і це попри те, що вони звикли проводити іфтар (прим. пер. – вечірній прийом їжі під час місяця Рамадан) разом, насолоджуючись смаком домашніх страв. Торговельні центри, кафе й особливо вулиці, які у святкові дні оживали з настанням темряви, будуть страхітливо тихими й безлюдними.

Рамадан, як і зазвичай, розпочався увечері у четвер, плавно перетікаючи у вранішні години п’ятниці, коли господарі, дотримуючись багатовікової традиції, зібралися разом на сухур – мусульманську передсвітанкову трапезу.
Навіть на тлі боротьби усього світу з вірусом COVID-19 мусульмани продовжать виконувати ритуали Рамадану, як і багато століть тому. Протягом священного місяця значна частина з 1,8 млрд. послідовників ісламу у світі поститиметься після зорі і до заходу сонця, читатиме Коран, медитуватиме й молитиметься, сподіваючись наблизитися до Господа і подякувати йому за благословення. Цього року пом’якшення у дотриманні посту поширюватимуться не лише на маленьких дітей, мандрівників, вагітних жінок і тих, хто бореться із хворобами, а й на вірян, у яких спостерігаються симптоми COVID-19.

Цьогоріч молитви мусульман адресуватимуться, насамперед, представникам системи охорони здоров’я, тим, хто рятує людські життя у критичні моменти, та іншим активним учасникам процесу, що стоять на сторожі існування всього людського роду. Господь тлумачить боротьбу за життя ближніх і бажання приносити користь усьому людству як найшляхетніші й найщиріші прагнення: навіть у Корані порятунок одного людського життя прирівнюється до порятунку всього людства, і сам пророк Мухаммад (мир йому і благословення) стверджував, що кращими з людей є ті, які надають допомогу іншим.

Оскільки нині і наші сусіди, і багато людей в усьому світі зіткнулися з недугами, сумом, значними економічними труднощами і почуттям самотності через вимушену самоізоляцію, наш обов’язок допомагати і підтримувати тих, хто опинився у скруті, набуває особливого значення.

Я вважаю, що для багатьох людей найскладнішим випробуванням виявиться необхідність утриматися від довгоочікуваних масових зібрань, запроваджена уповноваженими інстанціями як запобіжний захід. Дотримання цього принципу, однак, є не лише нашим громадянським обов’язком, а й гарантом нашої соціальної відповідальності, за допомогою якої ми висловлюємо свою повагу до божественних законів світобудови. Пророк Мухаммад (мир йому і благословення), що вирізнявся неймовірно сильною і непохитною вірою у Всевишнього, наприклад, закликав до введення карантину у цілих містах у разі спалахів інфекційних хвороб.

Кожному з нас слід скористатися вільним часом, який з’явився в умовах дотримання соціальної дистанції через пандемію, як можливістю зміцнити зв’язок із Богом і близькими, а також переосмислити свої фундаментальні цінності. Цей період вимушеного абстрагування від неймовірно швидкого темпу повсякденного життя надає нам шанс спрямувати усе своє єство до Всевишнього, зміцнити нашу віру у нього, здобути нові знання й випробувати незвідані практики. Маю надію, що імами частіше включатимуть ці рекомендації до своїх проповідей.

Окрім усього, про що я сказав вище, цей період змушує нас освоювати  Інтернет і супутні йому технології. Звичайно ж, молоде покоління знається на цьому набагато краще за своїх батьків. Вісники Господа на Землі й усі ті, хто виступав за освіту, в усі часи застосовували доступні інструменти для поширення культури й важливих повідомлень. Ми також повинні скористатися цим часом та інноваційними можливостями, аби встановити контакти з ближніми, водночас залучаючи молодь до духовності, у чому нам можуть допомогти добре знайомі їй технології і зрозуміла мова сучасності.

Виклики, з якими ми зіткнулися через епідемію, змусили нас змінити звичний устрій життя, а це може призвести до того, що дехто з нас почне шукати винних і критикувати все навколо. З огляду на те, що ми тільки-но вступили у місяць Рамадан, нам вкрай важливо утриматися від пошуку винуватців, віддавши перевагу наданню допомоги тим, хто її особливо потребує. Незважаючи на всі непорозуміння, які були в нас з іншими людьми або народами в минулому, ми просто зобов’язані відганяти від себе думку про те, що хтось заслужив на всі ці страждання, адже складно зараз усім.

У сучасному світі, що перебуває в процесі глобалізації, ніхто не застрахований від серйозних проблем різного характеру, − як екологічного та економічного, так і медичного. Зараз настав час ділитися знаннями і діяти спільно, аби знайти вихід. Нам час усвідомити свою взаємозалежність як націй, суспільств і просто жителів земної кулі, адже всі ми є елементами єдиної глобальної екосистеми. Прийшов час зрозуміти, що всі ми – члени однієї великої родини, кожен з яких здатний впливати на реалізацію потенціалу всього людства.

Зовсім нещодавно розпочався наш священний місяць, а це свідчить про те, що нам слід дивитися у майбутнє з надією, а не впадати у відчай, який пригнічує людину й унеможливлює прогрес. Людство вже подолало чимало бід за свою історію, і ми знайдемо вихід і з цієї ситуації. Якщо ми сфокусуємося на можливостях, які відкриваються перед нами в період епідемії, нам вдасться зберегти позитивне налаштування й упоратися з цією напастю значно швидше.

Безумовно, цьогорічний Рамадан проходитиме по-іншому. Але багато що залишиться незмінним: ми будемо дотримуватися посту, молитися, читати нашу Священну книгу, вдаватися до роздумів і творити добрі справи. Сподіваюся, Господь дарує нам свою благодать і дозволить відчути всю свою великодушність протягом Рамадану.

Автор: Фетхуллах Ґюлен для NBC

Хто такий М. Фетгуллах Ґюлен?

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button