Фетхуллах Ґюлен

ВІДЕО | Туреччина: уряд Ердогана знову робить «крайніми» Ґюлена і рух «Хізмет» для вирішення своїх проблем

Заява «Альянсу за спільні цінності» у зв'язку з убивством посла Росії в Туреччині.

Суд в Анкарі 9 березня засудив п’ятьох обвинувачених у причетності до вбивства російського посла в Туреччиниі Андрія Карлова до пожиттєвого ув’язнення. Суд вважає доведеним, що Саліх Йилмаз віддав наказ убити російського дипломата виконавцю злочину Мерту Алтинташу (був застрелений поліцією), а Шахін Сегут був “куратором убивці”.

Крім того, ще вісім причетних до вбивства засудили до ув’язнення терміном від п’яти до 15 років. Шістьох осіб суд виправдав. В окреме провадження виділено справи ще дев’ятьох осіб.

На цей вирок відреагував заявою  «Альянс за спільні цінності», який вважається близьким до Фетхуллаха Гюллена,  турецького мислителя і теолога, автора понад 60 книг про іслам (нині мешкає у США).

«Альянс за спільні цінності» опублікував оригінальні заяву і відеозвернення Фетхуллаха Ґюлена (на фото), в якому він засуджує напад на дипломата.

У заяві йдеться, що «Ґюлен категорично відкинув претензії до нього турецького уряду, які пролунали ще 2016 року, і висловив співчуття родині вбитого посла. Рух «Хізмет» давно підтримує дружбу між Туреччиною та іншими країнами в регіоні, включаючи Росію.

У зв’язку з даною подією уряд Ердогана знову доводить, що він помилково робить «крайніми» пана Ґюлена і рух «Хізмет» для вирішення всіх своїх проблем всередині країни і за її межами.

Понад чверть віку рух «Хізмет» послідовно організовував діалог з метою розвитку дружби між країнами, а також між мусульманами, християнами і євреями.

Чи то вбивство вірменського журналіста Гранта Дінка, чи то авіакатастрофа російського літака або навіть вбивство власників християнських книжкових магазинів у місті Малатья, Ердоган завжди висував неймовірні звинувачення на адресу прихильників Ґюлена.

Фатальної ночі 15 липня 2016 року  Ердоган висунув дуже помилкові і небезпечні звинувачення на адресу прихильників Ґюлена, мовляв, це вони інсценували спробу державного перевороту в Туреччині ще до початку якогось розслідування. Спричинені цієї неправдою хвилі переслідування  сотень тисяч невинних людей тривають і донині.

Своїми звинуваченнями на адресу пана Ґюлена Ердоган неодноразово намагався обґрунтувати своє політичне упередження проти мирного руху «Хізмет», позиціонуючи його як «злочинну мережу» і покладаючи на них всю відповідальність за ці події, хоч насправді знімає її з себе, з уряду та зі своїх ненаціоналістичних союзників».

Йдеться також про те, що Фетхуллах Ґюлен засудив вбивство посла Росії в Туреччині Андрія Карлова:

«Дізнавшись про вбивство посла Росії в Туреччині Андрія Карлова, який виступав в художній галереї в Анкарі,  я був вражений і глибоко засмучений. Рішуче засуджую цей жахливий терористичний акт.

Жоден терористичний акт не може бути виправданий, незалежно від його виконавців і заявлених ними цілей. Турецький народ і весь світ чекають, що уряд розслідує обставини цього інциденту, виявить тих, хто допомагав злочинцю, і вживе необхідних безпекових заходів, щоб подібний напад не  повторився у майбутньому.

Я висловлюю свої найглибші співчуття родині посла Карлова і російському народу у зв’язку з цією трагічною втратою. Я прошу всемилостивого Бога висушити коріння тероризму і послати на Землю дні миру і спокою.

Турецькі і міжнародні експерти неодноразово наголошували на погіршенні безпеки і зусиль щодо боротьби з тероризмом через те, що турецький уряд призначив сотні співробітників контртерористичної поліції на посади, що не стосуються справи, а також через звільнення і ув’язнення багатьох, починаючи з 2014 року .

Цей підлий акт вбивства посла підставляє всю націю і посилює сирійський конфлікт, який вже забрав занадто чимало життів і вигнав багатьох жителів з їхніх рідних місць, додатково підливаючи масла у вогонь.

Я настійно закликаю уряди Туреччини і Росії, а також інше міжнародне співтовариство продовжувати працювати над мирним врегулюванням конфлікту, що триває в Сирії. Наша діяльність спрямована на те, щоб домогтися миру на Землі, повинна тривати постійно”.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button