ПолітикаСвітТуреччинa

«Членство Туреччини в ЄС піде на користь обом сторонам»

Членство Туреччини в ЄС принесе користь обом сторонам і допоможе вирішити існуючі проблеми, заявив заступник міністра закордонних справ і директор Управління з питань ЄС республіки Фарук Каймакджі.

Видання Yeni Safak нагадує, що Туреччина подала заявку на членство в ЄС в 1987 році, і переговори про приєднання почалися в 2005 році. Однак переговори зайшли в глухий кут в 2007 році через заперечення з боку адміністрації кіпріотів-греків на розділеному острові Кіпр, а також протидії з боку Німеччини і Франції.

Він зазначив, що жовтневі резолюції Європейської ради, що закликають Туреччину виконати вимоги Греції та адміністрації кіпріотів-греків, є неприйнятними.

«Ми чекаємо сигналу від Греції і кіпріотів-греків для вирішення проблем. Ви були свідками того, як вони відкинули план Аннана щодо Кіпру. Всі ви знаєте, що крихітні острови або скелі в Егейському і Середземному морі не можуть мати тих же прав, що і основний континент. Ми відкриті для діалогу і переговорів… але Греція уникає цього. Якщо ЄС проігнорує це і продовжить рухатися в тому ж напрямку, ми всі зіткнемося з наслідками», — підкреслив заступник Міністра закордонних справ.

У засіданні також взяли участь колишній посол США в Анкарі Френсіс Джозеф Рікардіоне, Йоахім Біттерліх, члени правління Інституту Жака Делора; і Бурханеттін Дюран, Генеральний координатор турецького фонду політичних, економічних і соціальних досліджень.

У той час як Біттерліх висловив стурбованість з приводу недавньої напруженості в Східному Середземномор’ї, де Афіни виступили проти освоєння Анкарою енергоресурсів, Рікардіоне сказав, що США надають великого значення відносинам між ЄС і Туреччиною.

 

 

 

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button