ЕкономікиТуреччинa

Інфляція в Туреччині підскочила до 15-місячного максимуму

Інфляція в Туреччині прискорилася до найвищого рівня з серпня 2019 року, що посилило тиск на Центральний банк, змушуючи його підвищити процентні ставки втретє за чотири місяці.

Як повідомив у четвер Турецький статистичний інститут (TurkStat), рівень інфляції в листопаді виріс до 14% з 11,9% в жовтні. Згідно з опитуванням 23 економістів, проведеним агентством Анадолу, очікувалося що щорічне зростання цін зафіксується на позначці 12,7%.

Разом з тим ціни підскочили на 2,3% В місячному численні.

Нагадаємо, що центральний банк Туреччини з вересня підвищив процентні ставки до 15% з 8,25%, щоб приборкати інфляцію і захистити ліру, що подешевшала до рекордних мінімумів по відношенню до долара. За словами економістів, чиновникам в області грошово-кредитної політики доведеться знову підняти процентні ставки, незважаючи на заяви минулого місяця про те, що будь-яке прискорення інфляції буде тимчасовим.

«Важко уявити собі, що ЦБ знову не підвищить ставки на наступному засіданні Комітету з грошово-кредитної політики, яке відбудеться в кінці цього місяця. Інфляція виникає через девальвацію валюти, і це кругова проблема, оскільки висока інфляція викликає тиск доларизації і девальвації», — сказав Тім Еш, старший стратег-аналітик з ринків, що розвиваються в BlueBay Asset Management в Лондоні.

Після публікації даних ліра впала на 0,4% до 7,8777 за долар.

 

 

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button