ЕкономікиТуреччинa

Інфляція в Туреччині зафіксувалася на 11,8%, а ліра намітила тенденцію до зростання

Інфляція в Туреччині у вересні практично не змінилася, навіть незважаючи на послідовне зниження ліри до рекордних мінімумів, а також найшвидше зростання кредитування, зафіксоване більш ніж за десятиліття. Ліра також зміцнила свої позиції по відношенню до долара.

Річний рівень інфляції споживчих цін (ІСЦ) минулого місяця знизився до 11,75% з 11,77% в серпні, повідомив турецький статистичний інститут (TurkStat). Згідно з трьома опитуваннями економістів, проведеними раніше Reuters, Bloomberg і Анадолу, очікувалося що індекс споживчих цін складе 12,1% -12,2%.

Разом з тим після публікації даних інституту, ліра подорожчала на 0,5% до 7,73 за долар, компенсуючи попередні втрати.

Нагадаємо, що турецька ліра втратила майже чверть своєї вартості в цьому році, впавши до рекордно низького рівня в 7,85 за долар минулого тижня. Дана обставина обумовлена тим що державні банки збільшили обсяг кредитування підприємств і споживачів, а центральний банк зберіг процентні ставки нижче рівня інфляції.

Згідно з опитуваннями Reuters і Анадолу, в Туреччині до кінця року очікується уповільнення інфляції до 11,7% -11,9%. Це можна порівняти з оцінкою уряду в 10,5%, яка була збільшена минулого тижня.

Відзначимо також, що Центробанк 24 вересня несподівано підняв свою базову процентну ставку до 10,25% з 8,25%, що стало першим підвищенням після валютної кризи 2018 року. Чиновники в галузі грошово-кредитної політики використовують так званий коридор процентних ставок для кредитування банків з різними витратами. Середня вартість фондування в п’ятницю зафіксувалася на позначці 11,3% в порівнянні з 7,3% в липні.

«Дані про інфляцію показують, що центральний банк має ще багато роботи», — сказав Тім Еш, старший стратег з ринків, що розвиваються, в BlueBay Asset Management в Лондоні, в коментарях по електронній пошті.

Крім того, так звана базова інфляція, що виключає нестабільні позиції, такі як енергоносії та продукти харчування, прискорилася до 11,3% з 11% у серпні. За даними інституту, ціни виробників зросли до 14,3% з 11,5%.

Інвестори, що розпродають турецькі активи, що посилило проблеми з лірою, закликають ЦБ посилити і спростити свою грошово-кредитну політику, щоб зробити її більш ефективною і передбачуваною. Найвища кредитна ставка Центрального банку — так звана ставка вікна пізньої ліквідності-становить 13,25%.

Ціна на продукти харчування, один з найважливіших компонентів розрахунку ІСЦ Туреччини, підскочила до 15% на рік порівняно з 13,5% у серпні. Інфляція в енергетичному секторі сповільнилася до 6,8% з 9,6%. Зростання цін на одяг знизилося до 9,2% на рік з 11,3%. Підвищення вартості житла також сповільнилося.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button