Україна

Eрдоган направив до України агентів, щоб викрасти своїх опозиціонерів

Стало відомо, що режим Ердогана готовий викрасти представників Хізмету, які сьогодні перебувають в Україні.

Президент Турецької Республіки Реджеп Ердоган вже довгий час  переслідує своїх турецьких опозиціонерів в Україні. Днями він надіслав до України групу захвату, щоб затримати й викрасти своїх турецьких опозиціонерів.

Турецька розвідка переслідує прихильників релігійного діяча Фетхуллаха  Гюлєна, які  живуть на території України. Стало відомо, що турецька розвідка здійснила підготовку до викрадення опозиціонерів Ердогана, які сьогодні працюють в Україні в сфері освіти, культури, медіа, бізнес сфері.

Згідно інформації з UkraynaHaber.com, група захвату з Туреччини планує, як і у липні минулого року, за часів керування країною Петром Порошенком, викрасти турецьких опозиціонерів з України. Як відомо, турецька розвідка одночасно діє у цьому напрямку на Балканах, у  Східній Європі, Боснії й Україні.

Так, у Боснії в результаті незаконної підпільної співпраці турецької розвідки з місцевими держдачами було затримано директора коледжу Richmond Park Bihaç Koleji Фатіха Кескіна з метою передачі турецькій стороні. Проте суд  Боснії вчасно зупинив незаконність дій турецької розвідки.

ТУРЕЧЧИНА МАЄ ПІДПІЛЬНИЙ ЗВ’ЯЗОК З БАЛКАНАМИ

Голова правлячої партії Турецької Республіки Реджеп Ердоган використовує службове становище у власних цілях задля розправи зі своїми опозиціонерами. Цього року 9 липня він здійснив офіційний візит до Боснії, під час якого, скориставшись нагодою, анулював посвідки на проживання у Боснії чотирьом громадянам Туреччини.

Ердоган безупинно тисне на представників різних держав щодо потреби у видачі Туреччині його  опозиціонерів – громадян Туреччини, які проживають в інших країнах і яких він звинувачує у тероризмі, спираючись на їхню прихильність до Хізмету. Демократичні держави не підтримують такі прагнення Ердогана, і не видають йому тих чи інших громадян .

Проте у тих країнах, де демократія й право не мають повної реалізації, таких, як Балканські країни чи країни Східної Європи, Туреччина підпільно й порушуючи закони, активно прокручує свої темні справи.

«Запхнули в машину, як собаку»

Від часу, коли в липні 2018 року турецька кампанія викрадень дісталася й до України, турецькі дисиденти, що живуть тут, почали боятися, що стануть наступними викраденими й поверненими до Туреччини. Про це казали в недавніх інтерв’ю Радіо Свобода кілька громадян Туреччини в Києві – і просили про анонімність, побоюючись стати новими цілями. Багато з цих дисидентів живуть в Україні вже понад десятиліття і, як і Юнус Ердогду, мають дозволи на мешкання і працевлаштування.

Перший відомий випадок депортації прихильника Гюлена з України стався 11 липня 2018 року. Тоді працівники Служби безпеки України серед білого дня на багатолюдній вулиці в Одесі схопили турецького підприємця на ім’я Саліх Зекі Їгіт. Ердогду, посилаючись на свої джерела в Туреччині, каже, що СБУ відвезла Їгіта в сусідню з Одесою Херсонську область, де його посадили у приватний літак і поночі вивезли до Стамбула з мішком на голові.

Чи у безпеці українські громадяни?

Крім того, якщо Юсуф Інан та Саліх Зекі Їгіт були вивезені з України в обхід законних процедур видворення чи екстрадиції, то було порушення і міжнародного права, і угоди з Туреччиною про взаємну правову допомогу, зазначає правозахисник Едуард Багіров. За його словами, це може поставити під сумнів і безпеку українських громадян на турецькій території.

«Мені ця історія нагадує історію громадянина України Павла Гриба, який поїхав до Білорусі і опинився у Росії. Це аналогічна ситуація. Якщо українська держава через свої правоохоронні, судові органи не може забезпечити безпеку та права іноземних громадян, треба про це заявити на весь світ, що на території України можуть зникнути не лише громадяни України, але й іноземні громадяни можуть зникнути, бо у нас є елементи корупції», – каже Радіо Свобода Едуард Багіров.

Тим часом депутат Європарламенту Ребекка Гармс обурилася інформацією про «викрадення» турецьких громадян в Україні та звернулася до голови МЗС України із запитанням: «Чи будуть наслідки?».

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button