Україна

Консультативна місія ЄС організувала виїзне засідання для Комітету ВР на Закарпатті

Учасники засідання, зокрема, обговорили: –  стан виконання Стратегії інтегрованого управління кордонами та підтримку з боку ЄС; -  реформування митної системи відповідно до норм ЄС; - залученість Закарпаття в програмах транскордонної співпраці та стан їхньої реалізації.

15-16 вересня 2021 р. Закарпаття відвідав Комітет Верховної Ради з питань інтеграції України до Європейського Союзу. Візит організований Консультативною місією ЄС в Україні (КМЄС).

У рамках виїзного засідання Комітету народні депутати та представники КМЄС відвідали пункти пропуску із сусідніми країнами, де за участі представників Державної прикордонної служби, Державної митної служби та місцевих органів влади обговорили:

– питання пропускної спроможності й інфраструктуру пунктів пропуску, а також запобігання контрабанді та корупції;

– реформування митної системи відповідно до норм ЄС, NCTS;

– застосування сканерів для перевірки вантажу.

Відбулося виїзне засідання Комітету за участі профільних заступників міністрів, представників профільних ЦОВВ, місцевих органів влади, КМЄС, проєктів технічної допомоги ЄС, іноземних консульських установ на Закарпатті, дипломатичних місій України в сусідніх державах, Міжнародної організації з міграції та українських громадських організацій.

Учасники засідання, зокрема, обговорили:

–  стан виконання Стратегії інтегрованого управління кордонами та підтримку з боку ЄС;

–  реформування митної системи відповідно до норм ЄС;

– залученість Закарпаття в програмах транскордонної співпраці та стан їхньої реалізації.

«Те, що відбувається в регіонах, має вирішальне значення для прогресу України. Стратегічний підхід до реформ залежить від ефективної координації між Києвом та регіонами, – зазначив голова КМЄС Антті Хартікайнен. – Регіональне представництво КМЄС у Львові розширює свою діяльність на всі сім областей Західної України, включаючи Закарпаття. Місія намагається адаптувати свою роботу до кожного регіону. Інтегроване управляння кордонами та боротьба з транскордонною злочинністю особливо важливі для цієї частини України. Ці напрямки серед пріоритетів і для ЄС, оскільки тісно пов’язані з безпекою Євросоюзу і безвізовим режимом, який зараз є реальністю для українців».

«Важливо, що після відвідин пунктів пропуску на кордоні ми провели це виїзне засідання за участі і представників центральної виконавчої та місцевої влади, і європейських партнерів, – сказала голова комітету Іванна Климпуш-Цинцадзе. – Це дозволило охопити максимальну кількість проблем. Щось простіше потребує компетентного втручання місцевої чи центральної влади, але складніші речі треба вирішувати на законодавчому рівні та працюючи з партнерами для пошуку рішень через міжнародні домовленості. Сподіваюся, це засідання дасть поштовх для такої законодавчої роботи та спонукає ефективніше використовувати контролюючу функцію Парламенту».

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button