ЗМІПолітикаТуреччинa

Турецькому журналісту Дюндару загрожує до 35 років в’язниці за звинуваченням у тероризмі

Стамбульська прокуратура заявила, що турецькому журналісту Джану Дюндару загрожує до 35 років в'язниці за звинуваченням у пособництві терористичної організації, а також у військовому і політичному шпигунстві.

Даний судовий розгляд проти Дюндара, є повторним, оскільки вищестоящий суд скасував попередній вирок у п’ять років і 10 місяців тюремного ув’язнення за звинуваченням у розголошенні державної таємниці, повідомляє BirGün.

Суд визнав журналіста, який з 2016 року проживає в Німеччині в тому, що він ховається від правосуддя, і видав ордер на його арешт, звернувшись в Інтерпол з вимогою видати червоне повідомлення щодо Дюндара, вказується в статті.

Раніше у вересні суд постановив накласти арешт на все його майно в Туреччині, якщо він не повернеться в країну протягом 15 днів. Журналіст не повернувся, і його активи в країні були конфісковані минулого тижня.

В інтерв’ю Ahval в січні Дюндар сказав, що він став мішенню після 2013 року, коли президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган «усвідомив загрозу в свою адресу і спробував розтрощити всю опозицію, в лавах якої опинився і він».

Нагадаємо, що Дюндар опинився під слідством за статтю, опубліковану в 2015 році в Cumhuriyet, що містить фото, на яких видно, як посадові особи Національної розвідувальної організації (MIT) перевозять вантажівками зброю і боєприпаси, імовірно підтримуваним Туреччиною повстанцям в Сирії. Журналіст, який в той час був головним редактором Cumhuriyet, зіткнувся зі звинуваченнями в розголошенні державної таємниці разом з репортером Cumhuriyet Ердемом Гюлем.

Повідомлялося також, що дана стаття була опублікована з метою підтримки і пропаганди руху Фетхуллаха Гюлена.

Нагадаємо, що влада Туреччини вважає Гюлена відповідальним за невдалу спробу державного перевороту, зроблену 15 липня 2016 року.

Пізніше в 2018 році 14 співробітників Cumhuriyet були засуджені до тюремного ув’язнення за аналогічними звинуваченнями в тероризмі і пропаганді руху Гюлена.

У статті наголошується, що платформа Дюндара Özgürüz («ми вільні»), що базується в Німеччині неодноразово блокувалася в Туреччині.

Наступне слухання у справі заслуженого журналіста і режисера-документаліста відбудеться 4 грудня.

 

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button