ПолітикаТуреччинa

Опитування: Понад 45% виборців ПСР хочуть заборони ісламських культів у Туреччині

Згідно з новим опитуванням, проведеним Optimar Research, яка, за даними місцевих ЗМІ, має тісні зв'язки з урядом, близько 46,9% виборців правлячої Партії справедливості і розвитку (ПСР) хочуть, щоб ісламські культи в Туреччині були закриті.

В ході дослідження, групу респондентів попросили висловити свою думку щодо існування ісламських культів в країні. 57,2% заявили, що ці культи «шкідливі для суспільства і повинні бути закриті», пише Duvar.

Результати також були проаналізовані на основі політичної партії, за яку респонденти голосували на парламентських виборах 2018 року. Відповідно, 46,9% виборців ПСР хочуть, щоб ці культи були заборонені, тоді як серед електорату основної опозиційної Народно-республіканської партії (НРП) даний показник склав 70,1%, 68% — у Партії націоналістичного руху (ПНД), 57,9% серед виборців «хорошої партії» і 57,1% у прокурдської Демократичної партії народів (ДПН).

На питання про те, чи повинна державна установа перевіряти ці релігійні культи і громади, 65,9% респондентів відповіли ствердно. У розбивці по партіях ствердну відповідь на це питання дали 67,8% виборців ПСР, 67,8% прихильників НРП, 64,9% електорату ПНД, 63,7% і 56,3% тих, хто голосував за «хорошу партію» і ДПН відповідно.

Професор теологічного факультету університету Хіттіт Хілмі Демір прокоментував результати дослідження, заявивши, що ісламським культам в Туреччині необхідно провести аналіз, щоб зрозуміти, чому люди не підтримують їх.

«Релігійним рухам і культам, які бачать цю картину і дійсно щирі, необхідно провести самооцінку і запитати, куди вони направляються. Їм потрібно запитати, чому люди налаштовані проти них і де вони зробили помилку. Близькість до політики не дозволяє закріпитися в серцях людей», – написав Демір у Twitter.

Треба сказати, що в Туреччині число ісламських культів, які, як стверджує видання, тісно пов’язані з правлячою ПСР, в останні роки намітило тенденцію до зростання.

Відносини правлячої партії з релігійними культами стали предметом дискусій, особливо після спроби державного перевороту, розпочатої 15 Липня 2016 року, яка, як багато хто вважає, була організована ісламським проповідником Фетхуллахом Гюленом, союзником, який став противником ПСР і президента Реджепа Таїпа Ердогана.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button