ЕкономікиСвітТуреччинa

FT: Заборона ОАЕ на турецькі товари вдарить по світових брендах одягу

Фактична заборона Саудівської Аравії на турецькі товари негативно позначається на діяльності світових брендів одягу і загрожує збільшенням торгового дефіциту Туреччини.

Уряд Саудівської Аравії заборонив імпорт товарів, вироблених в Туреччині, повідомляє The Financial Times з посиланням на співробітника іспанської компанії з виробництва одягу Mango.

Політичні відносини між Саудівською Аравією і Туреччиною затьмарені підтримкою Анкарою регіонального суперника Катару і вбивством саудівського журналіста Джамаля Хашоггі агентами держав Перської затоки в Стамбулі в 2018 році, вказує видання. Турецький суд нещодавно ініціював судовий розгляд щодо підозрюваних у вбивстві і закликав Саудівську Аравію передати їх Туреччині.

Саудівська Аравія і Туреччина також підтримують протиборчі угруповання у війні в Лівії, наголошується в статті.

Як повідомляє FT, Mango та інші міжнародні бренди одягу, шукають рішення того, що вони офіційно називали уповільненням митних процедур щодо товарів, що надходять з Туреччини.

Мустафа Гултепе, глава Стамбульської Асоціації експортерів одягу (IHKIB) заявив, що в результаті дій уряду ОАЕ постраждали всі роздрібні торговці, що виробляють продукцію в Туреччині і експортують в Саудівську Аравію.

«Ми говоримо про всі світові бренди, що мають магазини в Саудівській Аравії і виробляють в Туреччині», – розповів він в інтерв’ю FT.

У свою чергу джерело з регіону Перської затоки в інтерв’ю ft заявило, що все, що виробляється в Туреччині або проходить через Туреччину «заборонено в Саудівській Аравії».

Згідно з виданням, уряд Саудівської Аравії заперечує існування заборони, заявляючи, що «не накладало ніяких обмежень на турецькі товари». У торгівлі між країнами «не було зафіксовано помітного спаду, за винятком загального впливу наслідків пандемії COVID-19», йдеться в статті.

За даними IHKIB, минулого року Туреччина експортувала готового одягу на 17,7 млрд доларів. Позитивне сальдо торгового балансу з Саудівською Аравією в 2019 році склало близько 1,3 млрд доларів, а експорт продукції зафіксувався на позначці 3,2 млрд доларів.

Разом з тим торговий дефіцит Туреччини помітно збільшився в 2020 році, надавши тиск на ліру, яка в п’ятницю впала до рекордно низького рівня. Цього року Турецька національна валюта вже втратила близько 25% своєї вартості.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button