ПолітикаТуреччинa

ЗМІ: Опозиція Туреччини думає над загальним кандидатом на президентські вибори

Опозиційні партії Туреччини в даний час намагаються вирішити, чи виставляти своїх власних окремих кандидатів у президенти або об'єднатися за загальним кандидатом, щоб виступити проти чинного президента країни Реджепа Таїпа Ердогана на майбутніх виборах, повідомили джерела Duvar.

У статті вказується, що Туреччина не повинна провести ще одні вибори до 2023 року, але експерти кажуть, що оголошений правлячою партією справедливості і розвитку (ПСР) план реформування виборчих правил є ознакою того, що вона хоче провести дострокові вибори.

Одна фракція опозиції вважає, що кожна партія повинна висунути окремого кандидата в президенти для участі у виборах, а інша фракція вважає, що для всіх опозиційних партій повинен бути оголошений єдиний кандидат.

«Чим більше число кандидатів у президенти, тим краще. При виборах у два тури мета повинна полягати в тому, щоб суперник не набрав більше 50% голосів у першому турі», — кажуть прихильники першої думки.

Згідно з другою думкою, Національний альянс, що складається з чотирьох опозиційних партій, повинен приєднатися до президентських виборів зі спільним кандидатом. Тільки завдяки такій стратегії є шанс, що президент Реджеп Таїп Ердоган не набере 50% голосів у першому турі, кажуть прихильники цієї думки.

У статті йдеться, що до червневих виборів 2018 року опозиційні партії не змогли висунути колишнього президента Абдуллаха Гюля в якості спільного кандидата і замість цього виставили окремих кандидатів на виборах лідера країни. У першому турі Ердоган набрав 52,6% голосів.

Що стосується парламентських виборів, то для опозиції теж є різні сценарії розвитку подій. Існує висока ймовірність того, що Національний альянс, який в даний час складається з Народно-республіканської партії (НРП), «хорошої партії», партії щастя (SP) і Демократичної партії (ДП), розширить список за рахунок нових рухів: партії майбутнього і Партії демократії і прориву (DEVA). Однак потенційно може виникнути і третій альянс під керівництвом «хорошої партії». Кроки, які будуть зроблені в цьому питанні, будуть залежати від змін, що стосуються виборчого законодавства, повідомили джерела Duvar.

НРП і «хороша партія» кажуть, що «найслабшою ланкою» Ердогана є його зять Берат Албайрак, який також є міністром фінансів і казначейства. Опозиція робить такий висновок на основі опитувань громадської думки. Албайрак є важливим фактором у недавньому зниженні колись надійного рейтингу схвалення Ердогана, кажуть ці громадські опитування, і саме тому як лідер НРП Кемаль Киличдароглу, так і лідер «хорошої партії» Мераль Акшенер дуже часто посилаються на політику Албайрака під час своїх виступів.

Інше питання, скільки голосів зможе залучити партія майбутнього і DEVA, якщо вибори відбудуться сьогодні. Згідно з різними громадськими опитуваннями, ці дві партії, обидві з яких  відкололися від правлячої ПСР, не можуть набрати в цілому більше 4% голосів. Але, за словами їхніх партійних керівників, ці цифри не відображають правди, оскільки вони кажуть, що люди бояться розкривати свою справжню думку в атмосфері страху. Керівники обох партій також кажуть, що результати телефонних опитувань можуть бути помилковими. Вони кажуть, що, оскільки вони продовжуватимуть працювати над своїми організаційними структурами, їх база виборців буде розширюватися.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button