ЕкономікиТуреччинa

Економіст: проблеми Туреччини сигналізують про повторення кризи

Уряд і Центральний банк Туреччини ризикують повторити валютну кризу, що вибухнула в 2018 році через економічні помилки, в тому числі слабку грошову-кредитну політику і кредитного буму, пише колишній головний економіст Emirates NBD тім Фокс.

ЦБ Туреччини в минулу п’ятницю зробив спробу підвищити процентні ставки за нормативами обов’язкових резервів для банків країни в рамках прагнення підтримати ліру. Однак раніше банк зберіг базову процентну ставку без змін на рівні 8,25%, що нижче рівня інфляції в 11,8%, а це означає, що, можливо, в найближчі місяці буде потрібно більш значне підвищення ставок, ніж було б необхідно, вказує економіст в колонці для National.

«Ознаки того, що Туреччина починає йти тим же шляхом, що і в 2018 році, стають все більш очевидними, і, хоча політики повністю розуміють проблеми, викликані коронавірусом, ринки турбують саме «труднощі які влада країни створили самі собі», — додає він.

Автор нагадує, що турецька ліра на початку минулого тижня впала до рекордно низького рівня в 7,408 за Долар, оскільки іноземні інвестори і місцеві вкладники почали продавати валюту, побоюючись економічних перспектив країни. У понеділок ліра подешевшала на 0,6% до 7,38 за долар.

Заява президента Реджепа Тайіпа Ердогана про відкриття родовищ природного газу в Чорному морі в п’ятницю матиме обмежений вплив на поліпшення настроїв щодо Туреччини, якщо уряд не впорається із загрозою інфляції, чого він не хоче робити, зазначає Фокс.

«Але інвесторів турбує не тільки інфляція», — підкреслює економіст.

За його словами, вони також побоюються виснаження валютних резервів, дорогих валютних інтервенцій, кризи платіжного балансу, що насувається, і зростання числа випадків зараження коронавірусом, які перешкоджають економічному зростанню.

 

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button