Юнус Ердогду

Кінець Ердогана почнеться із втрати Стамбула

Президент мав 85 днів, щоб приховати сліди корупції

На повторних виборах мера Стамбула кандидат від владної Партії справедливості і розвитку і найближчий соратник президента Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана Біналі Йилдирим зазнав поразки. Ердоган почав політичну кар’єру з перемоги в Стамбулі. Кінець її почнеться із втрати Стамбула.

Кандидат від опозиційної Народно-республіканської партії Екрем Імамоглу переміг, набравши 54,21% голосів. У Йилдирима – 44,99%. Порівняно з виборами мера Стамбула 31 березня явка виборців зросла з 83,9% до 84,4%. Імамоглу став абсолютним лідером у 27 з 39 районів міста.

Чому провели повторні вибори мера Стамбула?

Ще до місцевих виборів 31 березня Ердоган знав, що втратить Анкару. Тому в будівлі мерії і документах все привели в порядок для передачі.

Несподівано втративши Стамбул, Ердоган запанікував

Хоч і з невеликою різницею, але несподівано втративши Стамбул, Ердоган запанікував. Всі великі тендери, мільйони доларів переказів до фондів його дітей і прихильників, тисячі співробітників муніципалітету, які фактично не працюють, численні порушення і корупція. Там ще не було ніякої чистки.

Ердоган, що прибрав всю владу в свої руки, наказав центрвиборчкому Туреччини скасувати вибори в Стамбулі. Вказавли причину, що один із чотирьох бюлетенів виявився недійсним. Це рішення, як його не крути, було непослідовним і нерозумним. На місцевих виборах в Стамбулі з чотирьох бюлетенів, в яких люди голосували за представників до ради місцевої адміністрації, мухтара (квартальний староста), главу району і за мера, як не дивно, анулювали лише останній бюлетень.

Опозиція не дозволила б зробити такий крок. Але в Туреччині всі політичні партії управляються з одного центру. Всі виявилися проросійськими

У країні, в якій є опозиція, вона не дозволила б зробити такий крок. Але в Туреччині, де всі політичні партії управляються з одного центру, на це закрили очі. Що вказує на негласні домовленості. Якби це було не так, принаймні хоча б одна партія виступила б проти Ердогана, який на сьогодні рухається в бік Москви, купуючи російські ракети С-400. Але, на жаль, всі партії в Туреччині виявилися проросійськими.

Ердоган знав, що програв. Все, що він хотів – це прикрити 25-річний бізнес в Стамбулі за 85 днів з 31 березня до наступних виборів. Він добре використав цей час. Іншими словами, вони очистили свою адміністрацію, прекрасно приховали сліди корупції.

Народ уперше за довгий час повірив у те, що його воля може змінити багато чого

Різниця між кандидатами на посаду мера Стамбула на перших виборах була 13 тисяч 777 голосів на користь Імамоглу. На повторних – виросла до 806 тисяч 415 голосів. Чому? Народ вперше за довгий час знову повірив у те, що його воля може змінити багато чого.

Думаю, події, що передували виборам, в якійсь мірі подіяли на електорат і похитнули вплив правлячої партії.

Так, за тиждень до виборів у блогерів з’явилися повідомлення про те, що зять Ердогана, міністр фінансів Берат Албайрак і знаменита модель Озге Улусой мають “близькі стосунки”. Новини про це миттєво забанили, видалили, а роботу блогів припинили. Проте ці заяви переросли в лавину в соціальних мережах.

Важливий і такий парадокс, що союзник влади і “турецький націоналіст” Девлет Бахчелі ніяк не відреагував на театральну виставу, метою який були голоси курдів. Так, для того, щоб вплинути на курдський електорат Стамбула, на державному телеканалі “ТРТ” виступив Осман Оджалан – брат лідера Робочої партії Курдистану Абдуллаха Оджалана (знаходиться у в’язниці). Розповів про лист старшого брата, де він закликає стамбульських курдів залишитися нейтральними на виборах. Але курди не піддалися цій грі.

Як би не намагався Ердоган не випустити з своїх рук Стамбул, але нічого не вийшло. Що ж він виграв?

Ердоган виграв час. У своєму палаці з тисячею кімнат будуватиме плани помсти

Попри втрату Стамбула вигоди режиму теж чималі. Приховані всі докази і сліди корупції чинної влади в Стамбулі. Світова громадська думка тепер така: “У Туреччині є демократія”. Втомлена від диктатури опозиція трохи розслабиться за рахунок отриманого поста мера. У суспільстві ослаблена негативна реакція проти режиму.

Ердоган виграв час. У своєму палаці з тисячею кімнат будуватиме плани помсти харизматичному молодому політику.

Юнус Ердогду – [email protected], для Gazeta.ua

Twitter: @erdogduy

Facebook: facebook.com/erdogduy

İnstagram: instagram.com/ukraynahabercom/

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button