Юнус Ердогду

Юнус Ердогду: Питання, що залишилися без відповіді після невдалої спроби військового перевороту в Туреччині

Після "дивної" спроби військового перевороту в Туреччині 15 липня 2016 року багато питань залишилося без відповіді.

На ці питання обовязково знайдеться відповідь… Сподіваюся, що Туреччина нарешті вийде на правильну пряму без ще одного кровопролиття, без нехтування правом і демократією. Як нам не вистачає Туреччини, сповненої спокою і миру. Я висловлюю свої співчуття сім’ям усіх загиблих у цих страшних подіях.

Группа ЗМІ, яка складається з 34 осіб, була позбавлена права на журналістську діяльність за формулюванням “Створення загрози національній безпеці” через питання, які турбують незалежних журналістів у Туреччині, а саме:

1. Історія ще не бачила, щоб можна було перекрити міст і тим самим здійснити військовий переворот. Ті, хто намагалися здійснити заколот, могли замість перекриття мосту направити сили на те, щоб запобігти медійним виступам Ердогана і Бінали Йилдирима. Чому вони так не зробили?

2. У світі не було ще такого перевороту, щоб не затримали президента, прем’єра чи когось із кабінету міністрів. Яка тут відповідь?

3. Замість того, щоб захоплювати важливі об’єкти, військові спрямували сили на міст, який напередодні вихідних завжди є місцем трафіку, а також аеропорт, яким також перед вихідними найбільше користуються цивільні люди. Чому?

4. Чому ті, хто робив спробу заколоту, виступили на найнепопулярнішому з каналів, тоді як усі теле- і радіостанції працювали?

5. Чому заколотники не проголосили, хто саме чинить заколот?

6. Чи не дивним видається той факт, що, зазвичай, заколоти робляться під ранок, тоді як цього разу було використано прайм тайм, коли більшість спільноти перебуває в активній комунікації?

7. А як щодо того, що на вулицях, крім рядових солдат, які самі не знали, навіщо вони там, майже нікого з чинів не було?

8. Коли Ердоган виступав із поясненням перед народом у аеропорту, він сказав, що ще о 15.00 розпочався процес перевороту. І що о 16.30 внутрішня розвідка йому про це повідомила. То чому ж тоді одразу він не виступив на телебаченні, не закликав ще тоді людей до супротиву. Адже тоді б ймовірні спроби провалилися б накану і не втратили б життя сотні людей. Чому він промовчав?

9. Чому він чекав аж 6 годин, і не повідомив людям, чи чекав “манни з небес”?

10. Якщо Ердоган дізнався про заколот ще о 16.30, то чому не перемістився у безпечне місце, звідки б міг звернутися до народу? Чому він попрямував до Стамбула, де над ним кружляли літаки?

11. Де логіка: Знаючи, що аеропорт захоплено, здійснити посадку саме там?

12. До того ж він прилетів саме президентським літаком, який легко відсліджує радар Flightradar24.com. Чому ж він все ж таки обрав це судно, коли міг використати й інше?

13. Як Ердоган так ризикнув, і вилетів літаком, коли повітряний простір над Анкарою й Стамбулом був у небезпеці?

14. Ердоган, який наказав побудувати цілу лабораторію у себе в палаці для перевірки усієї харчової продукції, аби раптом його не отруїли, раптом сідає в літак, незважаючи на страшенні загрози, і відлітає до Стамбула, ніби кидаючи відвертий виклик: “Стріляйте, бомбіть…”

15. А чи нормальним є той факт, що передові агенції NTV, CNN Türk, Doğan Haber, AA, ніби зговорившись, почали в один голос говорити про те, що за цим заколотом стоїть “ФЕТО”, ще коли навіть ніхто не зрозумів, що відбувається? І те, що сам Ердоган і Йилдирим кожну промову починали саме з цих слів?

16. За логікою нападники мали б на меті захоплення Ердогана і його палацу на 450 тисячах квадратних метрах, але вони чомусь почали бомбити парламент? І Ф16 змогли лише дістатися саду палацу, чи не дивно?

17. Чи є логічним, що напад на палац здійснювали 16 військових, знаючи, що палац охороняється декілька сотнями озброєних і має тисячі працівників всередині?

18. Як представники Збройних сил, дізнавшись о 16.00 про заколот, пішли собі спокійно на весілля?

19. Нападники могли з легкістю направити 50 військових на захоплення супутникового центру Тюрксат або ж міністерства зв’язку і телекомунікації, перекривши доступ до інтернету, але не зробили цього. Чому?

20. Якщо розвідка подала інформацію про заколот ще о 16.00 до всіх державних представництв, то чому ж державний канал ТРТ не було взято під охорону, аби запобігти виступу нападників?

21. Чи не дивно, що після виступу на каналі ТРТ про заколот, канал повернувся до нормального життя, працівники лишилися на своїх місцях і продовжилася трансляція з того місця, з якого була перервана?

22. Чому тієї ночі не було відключено Твіттер і так чудово працював інтернет, тоді як при кожному терористичному акті в Туреччині повністю вимикається Твіттер і суттєво уповільнюється інтернет?

23. Навіть за найменшої верогідності терористичної небезпеки виникає заборона медіатрансляцій. Але при такій важливій події, як військовий переворот, цього не сталося. Чи не дивно?

24. Чим пояснити той факт, що Ердоган, який виглядав максимально агресивним і розлюченим під час події у парку Гезі, цього разу був максимально спокійний. Його зять на пресконференції дарував людям усмішки. Як таке може бути, коли у цей час сотні людей гинули на вулицях міста?

25. Чи не дивним видається інформація про те, що ніби серед військових є 100 душ, які пройняті ідеями Ф. Гюлєна, які три роки терпіли слова і дії Ердогана по відношенню до Гюлєна, які мовчали протягом тривалого часу, поки всі організації, які вважаються повязаними із Гюлєном, не були закриті й розграбовані, поки не лишилося вже майже нічого, що могло б впасти під підозру, вирішили собі здійснити заколот?

26. Чому цивільна влада одразу після спроби перевороту звільнила аж 50000 держслужбовців? Такого кроку б не зробили навіть самі “повстанці”.

27. Коли був підготовлений список тих, кого знімуть з посади одразу ж після спроби заколоту?

28. Вранці після спроби перевороту було прийнято рішення про затримання членів Конституційного, Верховного судів (140 осіб), Держради (48 осіб): 2.745 суддів з кримінального, адміністративного права, прокурорів. Що, заколот суд здійснив? Чи просто ті списки суддів давно вже готові були?

29. Міністерство внутрішніх справ зняло з посади 8.777 посадових осіб з центральних і провінційних районів. Що, поліцейські винні у заколоті?

30. У Міністерстві освіти 15.200 людей зняли з посад, у 21.000 представників приватної освітньої сфери анулювали ліцензію. Все це під закликом “Розслідування спроби військового перевороту”. Як за 48 годин розслідували справи 50.000 людей?

31. А чи не правильним буде назвати не спробою перевороту, а переворотом без спроби те, що 100.000 вчителів, науковців, ректорів, деканів, лікарів, суддів, губернаторів зняли з посад?

32. Якщо за спробою заколоту стоїть невеличка група військових, то чому ж з посади знято десятки тисяч військових? Чому, якщо група заколотників невеличка Ердоган, замість того, щоб просити допомоги у збройних сил, яка налічує більше мільйона віськових, звернувся по допомогу до народу?

33. Чому заколотники до ранку перекрили доступ лише тим телевізійним каналам, які не є прибічниками влади?

34. Все відбувалося у прямому ефірі: заколот, виступи посадових осіб, захоплення каналів… Прямо як у серіалі… з епізодами 01, 02, 03

35. Як Ердоган, якому ніяк не вдавалося зупинити після подій 2013 р. у парку Гезі мирні акції протесту, які тривали з 28 травня по 30 серпня, взяв і за дві години зупинив військових на танках, зі зброєю, на літаках Ф-16 і гелікоптерах?

блоггер ukraynahaber.com Юнус Ердогду


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button