Освіта

У систему освіти України намагаються вмонтувати сумнівні школи турецького Фонду «Мааріф»

На офіційному сайті Міністерства освіти і науки України з’явилася сенсаційна інформація: «Надзвичайний і Повноважний Посол Турецької Республіки в Україні пан Ягмур Ахмет Гюдьдере подякував Уряду України за підтримку та повідомив, що спільно з Фондом «Мааріф» розглядає можливість створення турецьких закладів дошкільної та загальної середньої освіти в регіонах України».

На офіційному сайті Міністерства освіти і науки України з’явилася сенсаційна інформація: «Надзвичайний і Повноважний Посол Турецької Республіки в Україні пан Ягмур Ахмет Гюдьдере подякував Уряду України за підтримку та повідомив, що спільно з Фондом «Мааріф» розглядає можливість створення турецьких закладів дошкільної та загальної середньої освіти в регіонах України».

Відомство повідомляє також, що 15 листопада 2021 року відбулася зустріч представників міністерства з турецьким послом і делегацією Фонду «Мааріф». «Українська сторона повідомила про готовність надавати консультативну підтримку в процесі відкриття закладів освіти…»

Чи відомо Верховній Раді України, Уряду про те, що готуються плани створення у країні мережі принципово нових освітянських закладів, які контролюватиме іноземний Фонд «Мааріф»?

Невже керівні чиновники Міністерства освіти і науки України не мають інформації про діяльність цього фонду?

Варто лишень поцікавитися, як відреагували у Франції на пропозицію «Мааріф» відкрити такі ж турецькі школи у цій країні. Наприклад, міністр освіти країни Жан-Мішель Бланкер заявив, що відхилив прохання фонду з ідеологічних позицій. Він, зокрема, стверджував: «У Франції існують правила, засновані на республіканських законах, зокрема і щодо відкриття освітніх установ. Як ви знаєте, я уважно стежу за спробами просувати на території нашої країни ісламський фундаменталізм. У зв’язку з цим мені довелося ухвалити рішення про закриття одних шкіл або не допустити відкриття інших. Я не сліпий. Я чудово бачу, як Туреччина намагається вплинути всередині Франції, в тому числі просуваючи ісламістську ідеологію. Звичайно, ми зробимо все, щоб не допустити цих спроб. У мене була можливість спілкуватися з турецькими співрозмовниками сказати, що серед нас дурнів немає. Ми усвідомлюємо підходи Туреччини на основі фундаменталізму».

Тим часом в Міністерстві освіти і науки України висловили «готовність надавати консультативну підтримку в процесі відкриття» шкіл «Мааріф».

Ми ж нагадаємо: ще у лютому 2012 року турецький президент Ердоган заявив про свій намір «виховувати благочестиве покоління». А тому в турецьких коледжах було започатковано три факультативні курси релігії (життя Мухаммеда, читання Корану, базові релігійні знання). Вони були сфокусовані на баченні сунітського ісламу та згодом стали обов’язковими у багатьох навчальних закладах.

За даними ЗМІ, згодом турецька влада поступово заміняла класичні державні середні школи установами, призначеними для навчання імамів і проповідників. Учні, які не пройшли вступних іспитів у державних середніх школах, тепер автоматично реєструються в цих релігійних установах (хоча вони не обов’язково стають імамами, закінчивши навчання). У 2017 році в Туреччині налічувалося 1408 середніх шкіл такого типу, в яких навчалося 517 тисяч учнів.

Згідно з новою програмою, схваленою у липні 2017 року, уряд запровадив у більшості установ поняття «джихад». «Джихад існує в нашій релігії, і міністерство освіти зобов’язане зробити так, щоб ця концепція викладалася справедливо і належним чином», – наводить газета «Le Figaro» слова міністра освіти Туреччини Ісмета Йилмаза. Він уточнив тоді, що йдеться не про священну війну, а про «хороший джихад», що підносить «любов до батьківщини».

За даними незалежних аналітиків, до шкіл під егідою Фонду «Мааріф» зарошують вчителів з низькими професійними здібностями. На жаль, більшість із них — прихильники радикальної ісламської ідеології, вони розділяють менталітет ІДІЛ та «Аль-Каїди». у цих країнах з’явиться нова проблема. Тому цілком можливо, що у країнах, де будуть створені школи «Мааріф» буде посіяно зерно ворожнечі, з’явиться симпатія до ІДІЛ.
Як відомо, фонд «Мааріф» створено правлячою турецькою партією. Начебто з добрих і благих підстав. Але першими кроками фонду був… тиск на відомий рух «Хізмет» та його структури. Це стало одним із елементів дій репресивної політики уряду Ердогана щодо структур «Хізмета» в різних країнах.


Є питання, чому Туреччина пропонує свої освітянські послуги іншим країнам, якщо сама має великі проблеми у цій сфері? З різних причин тут закрито 123 000 шкіл. Після спроби державного заколоту в липні 2016 року було звільнено близько 70 тисяч вчителів.
Щодо фінансування фонду, то ниточка тягнеться до таких країн як Саудівська Аравія і Катар.

Невже турецька влада сподівається, що в цивілізованих країнах не зможуть розгледіти, яку ідеологію насаджуватимуть школи фонду? Навіть у самій Туреччині у багатьох громадян викликала жах книга «Троянди, що сміються» для других і третіх класів початкових шкіл. Скрин однієї зі сторінок книги потрапив до соціальних мереж. Йдеться про дівчинку, яка стала свідком, як одному хлопчику відрубали голову і зварили в казані. Розповідь супроводжується настановами: «Не вживай у їжу м’ясо мертвого брата» або «Збери кістки та закопай під квітковий кущ». Після того, як стало відомо про те, що у дитячій книзі містяться розповіді про елементи терору, прогресивна громадськість було дуже стривожена.

Книга «Троянди, що сміються»

Чи знають у Міністерстві освіти і науки України про цю книгу для дітей?

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button