Освіта

5 уроків пандемії для дистанційної освіти

Дарія Таран*

Ще пару років тому жодна людина не подумала б переходити добровільно у повний онлайн. “А як же соціалізація?” і “Навіщо сидіти вдома?” — ці питання виникали першими. Та пандемія коронавірусу і затяжні кілька локдаунів навчили нас пристосовуватися до різних умов. Так в нашому словнику з’явилося поняття “перейти на дистанційку”.

Однією з найбільш не підготовлених була сфера освіти. Але майже за 1,5 роки локдаунів та карантинних обмежень ми відкрили для себе інші формати освіти.

Пандемія пришвидшила еволюційний процес розвитку освіти. І ми тепер знаємо, як зробити дистанційну освіту такою ж якісною як і офлайн.

Хочу поділитися своїми спостереженнями, чого нас навчила пандемія в контексті дистанційної освіти.

1. Діджиталізація всьому голова.

Діджиталізація дійшла навіть до тих, хто досі користувався радянськими підходами в навчанні. Вчителям з міст і містечок, молодим та досвідченим довелося відкрити для себе ZOOM, Google Meets. Деякі пішли далі і знайшли доступ до світових лабораторій та бібліотек, стали малювати на дошках Miro та проводити екскурсії музеями від Прадо до Лувра у Google Arts.

2. Онлайн не значить швидше.

Часу на підготовку уроки дистанційно чи онлайн треба більше. Адже все має бути зручно для дитини. Відео, презентація, домашнє завдання, текст та додаткові матеріали — замість однієї лекції за підручником протягом 45 хвилин.

3. Одноманітність вбиває.

Вбиває нервові клітини та креативність. Причому не тільки дітей, але й вчителів. Тому дуже важливо знаходити нові способи донести інформацію. Вчителі дистанційки мають адаптовувати контент у різні формати: з відео у презентацію, квіз, онлайн-екскурсію чи інтерактивну карту.

4. Дистанційкою мають займатися професіонали.

Знову ж таки повертаючись до пунктів 1 та 2. Необхідно більше часу, більше знань та більше інструментів, щоб створити дійсно цікаві та якісні уроки для дистанційного навчання. Адже коли навчання йде в асинхронному режимі, набагато складніше утримувати увагу та цікавість дитини протягом всього уроку.

5. Дистанційна освіта — економія часу для вас та дитини.

І мова йде про кожного з нас: про мам, які працюють, про татів, в яких нефіксований графік роботи, про батьків, яким треба часто переїздити, та для тих, хто ростить спортсмена чи творчу дитину. Всім нам дуже важко виділити час на те, щоб доїхати до школи, потім забрати дитину і ще встигнути завести її на всі гурки. Дистанційка дає можливість вам самостійно планувати графік і встигати і на робочу зустріч і на тренування з плавання.

Дистанційка не така страшна, як здається на перший погляд. Варто зрозуміти її переваги та недоліки, і вже згодом робити вибір. В таких ситуаціях як з пандемією в нас нібито немає вибору. Але насправді ви завжди можете обрати той формат освіти, на який не впливатиме ні пандемії, ні ваш графік, ні відпуски, ні бажання дитини спати зранку. Дистанційка — це справді чудова альтернатива вже звичній офлайн школі. Це про майбутнє, яке вже увірвалося в наше сьогодення.

Дарія Таран | Директорка Дистанційної школи “Меридіан”

Контакти:

E-mail: [email protected]

Телефон: +380630709919

Адреса офісу: 04136, м. Київ, вул. Тираспільська 43

https://www.meridianonline.com.ua/Соціальні мережі:

Web —  site: https://www.meridianonline.com.ua/

Facebook: https://www.facebook.com/MeridianDistance/

Instagram: https://www.instagram.com/meridian_distance/

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCJaEdneCYppiU_HTJUryI9g

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button