ЕкономікиТуреччинa

Туреччина мчить до гіперінфляції  

Туреччина вийшла на новий рівень валютної кризи зі стрімко падаючим курсом ліри, яка міцно тримає «пальму першості» в антирейтингу найслабших світових валют, пише finanz.ru.

Туреччина вийшла на новий рівень валютної кризи зі стрімко падаючим курсом ліри, яка міцно тримає «пальму першості» в антирейтингу найслабших світових валют, пише finanz.ru.

У вівторок ліра втратила ще 3% до долара і п’ятий день поспіль оновила історичний мінімум, досягаючи в моменті 10,4 ліри за долар. З початку листопада курс долара в Туреччині виріс на 8,3%, А з початку року – на 40%, що зробило ліру гіршою валютою ринків, що розвиваються, в порівнянні з якою зміцнився навіть песо Аргентини – країни, що пережила в минулому році дев’ятий в історії дефолт.

Ліра знаходиться у вільному падінні практично весь рік, але у вівторок валютний ринок зазнав приступ особливої слабкості: в моментах курс просідав майже на 4%. Позначилася комбінація двох факторів: очікування, що ЦБ Туреччини, контрольований президентом Реджепом Ердоганом, продовжить знижувати ставку, та погашення зовнішнього боргу, які мають відбутися в найближчі два місяці, говорить Ібрахім Аскою, головний економіст HSBC Asset Management Turkey.

У листопаді у турецьких компаній і банків настає термін розплати по позиках на 8 млрд доларів позик-удвічі більше, ніж у жовтні. У грудні сума зменшиться до 5 млрд доларів, але все ж залишиться вище середніх обсягів за останні 10 місяців.

Водночас турецький ЦБ продовжує пом’якшення грошової політики під тиском Ердогана, який не вірить класичній економічній теорії і вважає, що підвищення процентних ставок розганяє інфляцію, а не гальмує її.

З червня ЦБ Туреччини знизив ключову ставку на 2 процентних пункти, до 16% річних, і зробить ще один крок вниз – до 15% на засіданні в майбутній четвер, вважає більшість опитаних Bloomberg економістів.

Ставка турецького ЦБ вже майже на 4 процентних пункти нижче інфляції, яка продовжує розганятися і склала 19,9%. Лише одного разу за останні 15 років економіка Туреччини переживала зростання цін сильніше: протягом короткого проміжку 2018 року інфляція доходила до 25%.

Але ці рекорди навряд чи залишаться нескореними. Те, що робить турецький центробанк, «повністю позбавлене сенсу», говорить Фені Кален, стратег з ринків, що розвиваються Société Générale. Падіння ліри прискорюватиме інфляцію за рахунок зростання цін на імпортні товари і вдарить по корпораціях, навантажених валютним боргом. «Вони отримають гіперінфляцію та доларизацію», – говорить Кален.

Туреччина набула гіркого досвіду інфляції, що перевищувала 100% на рік, на початку 2000х після двох десятиліть агресивної держполітики, коли уряд намагався стимулювати економіку за допомогою гігантського дефіциту бюджету, а банки покладалися на значні обсяги короткострокового боргу. Зрештою рятувати Туреччину довелося Міжнародному валютному фонду, який у листопаді 2000 року виділив пакет допомоги на 11,4 млрд доларів.

 

 

 

 

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button