Думки

[ТОЧКА ЗОРУ] Чи можна тільки однією молитвою зупинити пандемію коронавірусу?

Навіть Пророк Мухаммед так не думає

Пандемія COVID-19 змушує правителів і ЗМІ давати найбільш точні і корисні поради населенню світу, оскільки найнебезпечніша хвороба дійсно охопила всю планету. Тому закономірно, що сьогодні високим попитом користуються професії лікарів, а також вчених – епідеміологів, імунологів, які вивчають шляхи інфікування коронавірусом і наслідки пандемії. Природно, до них прислухаються…

Наприклад, імунолог доктор Ентоні Фаучі і медичний репортер доктор Санджай Гупта стверджують, що дотримання правил гігієни, карантину, а також практика ізоляції хворих громадян від здорових є найбільш ефективними засобами стримування COVID-19.

А чи знаєте ви, хто ще пропонував дотримуватися правил гігієни і карантину під час пандемії?

Пророк Ісламу Мухаммед говорив про це ще понад 1300 років тому. Він хоч і не був «традиційним» експертом з питань смертельних захворювань, проте дав дуже цінну і розумну пораду щодо запобігання інфекцій, а також боротьби з поширенням такої хвороби, як COVID-19.

Пророк Мухаммед говорив: «Якщо ви почуєте про спалах чуми в країні, то обійдіть цю країну; однак якщо спалахне чума в місці, в якому ви перебуваєте, то тоді не покидайте це місце ».

Він також радив: «Людей із заразними захворюваннями слід тримати подалі від здорових».

Крім того, Пророк Мухаммед настійно рекомендував людям дотримуватися гігієнічних правил, які вбережуть людей від інфекції. Ось його найважливіші хадіси або висловлювання:

“Чистота є частиною віри”.

«Мийте руки після пробудження; ви не знаєте, як вони рухалися під час сну».

«Благословення їжі – це обов’язкове миття рук до і після їжі».

А якщо хтось раптом захворіє? Що сказав би Мухаммед своїм побратимам, які страждають від болю?

Він закликав людей завжди звертатися за медичною допомогою і застосовувати ліки: «Використовуйте лікування, тому що Бог не створив хворобу, не створивши ліки від неї, за винятком однієї хвороби – старості».

Напевно, найголовнішим є те, що Пророк розумів, коли потрібно врівноважувати віру і розум. В останні тижні епідемії деякі люди дійшли до того, що вирішили: спільна молитва набагато ефективніша, ніж дотримання основних правил соціального дистанціювання і карантину під час епідемії. А як би Пророк Мухаммед відреагував на ідею молитви в якості головних або єдиних ліків?

Послухайте історію, яка дійшла до нас з розповідей перського вченого IX століття Абу Іси ат-Тірмізі.

Одного разу Пророк Мухаммед побачив бедуїна, який залишив свого верблюда, не зв’язавши його. Він запитав бедуїна: «Чому б тобі не прив’язати свого верблюда?» Бедуїн відповів: «Я покладаюся на Бога». Потім Пророк сказав: «Спочатку прив’яжи свого верблюда, а потім покладайся на Бога».

Мухаммед закликав людей керуватися релігією, проте він сподівався, що вони візьмуть основні запобіжні заходи для стабільності, безпеки і благополуччя. Іншими словами, він сподівався, що люди будуть покладатися на здоровий глузд.

Крейг Консідайн | CRAIG CONSIDINE

Про автора. Доктор Крейг Консідайн – американський вчений, професор соціології Університету Райса, експерт провідних світових ЗМІ, автор книг «Людяність Мухаммеда: християнський погляд» (Blue Dome Press, 2020), «Іслам в Америці: вивчення проблем» (ABC-CLIO, 2019) та інших. У пропонованій вам статті розкривається точка зору автора цих книг.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button