ВідеоУкраїна

Відео | Урочистий намаз з нагоди свята Рамазан Байрам у Києві

Верховний муфтій України, голова Духовного управління мусульман України шейх Ахмед Тамім під час урочистого намазу з нагоди свята Рамазан-Байрам в мечеті Ар-Рахма, у Києві, 24 травня 2020 р. Молитви (намаз) Рамазан-байрам, що відзначають кінець святого місяця Рамадану, пройшли в мечеті Ар-Рахма у Києві в рамках протоколів антікоронавірусу. В цьому році молитва проходила в присутності невеликої кількості людей і на відкритому повітрі у дворі мечеті Ар-Рахма. Свято Рамазан-байрам є одним з найбільших свят для мусульман. Свято триває три дні, в які мусульмани надягають кращий одяг, намагаються веселитися, готують традиційні страви, якими обмінюються з сусідами. Відео Юнус Ердогду

Відповідно до спостереження за молодим місяцем 24 травня мусульмани всього світу відзначають закінчення місяця Рамадан і свято Розговіння.

Оскільки з 22 травня була знята частина обмежувальних карантинних заходів, а саме Міністерством охорони здоров’я України було дозволено проведення релігійних заходів з розрахунком, що буде дотримано правило: 1 особа на 10 кв.м., Духовне управління мусульман України змогло організувати святкову молитву в головній мечеті країни «Ар-Рахма», а також у регіональних філіях організації.

При вході до мечетей у прихожан перевіряли наявність захисної маски, а також температуру тіла, святковий намаз виконували на свіжому повітрі, щоб знизити можливий ризик захворювання.

«Ми не чули про випадки захворювання коронавірусом когось із мусульман України. І це нас радує. Щовечора в місяць Рамадан ми читали дуа про завершення цієї жахливої пандемії. Весь місяць ми провели не звично, не збиралися на масштабні іфтари, таравіх-намази у великих колективах. Зробили великий акцент на онлайн уроки, трансляції, щоб віруючі хоч частково відчули атмосферу Рамадану. Слава Господу, що у свято Розговіння мусульмани все ж змогли зібратися на святковий намаз та особисто привітати своїх близьких та друзів, яких давно не бачили.

Адміністрація Духовного управління мусульман України зробила для цього всі умови, враховуючі запобіжні заходи проти розповсюдження коронавірусу» – поділилася речниця ДУМУ, Юрченко Катерина.

Протягом Рамадану ДУМУ влаштовано ряд благодійних акцій: було роздано понад 1000 продуктових наборів для нужденних, також у Києві була організована доставка готових іфтарів, у регіонах на центральних вулицях мусульмани дарували городянам продукти першої необхідності. Також ДУМУ максимально збільшило кількість освітніх онлайн проектів: відбувся перезапуск інтернет-радіо Mplus.fm та релігійного Youtube-каналу Islamic Media Ukraine.

Духовне управління мусульман України вітає вірян зі святом Розговіння а також висловлює подяку всіх, хто долучився до благодійних проектів місяця Рамадана.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button