Новини

Турецькі спецслужби викрали в Україні та вивезли на батьківщину політемігранта та колишнього офіцера Бозкір Гохана

В Україні напередодні запланованого на 3 лютого візиту президента Туреччини Ердогана активізувалося переслідування турецьких дисидентів, які ховаються в нашій країні від його режиму. Про це повідомляє сайт ІнА "Українські Новини".

Турецькі спецслужби викрали в Україні політемігранта та колишнього офіцера турецької армії Бозкир Нурі Гокхана. Про те, що його доставили до Туреччини, написали кілька турецьких газет. На опублікованих фото видно, що в нього розбито носа.

У турецькій пресі зазначають, що спецоперація могла бути санкціонована особисто президентом Ердоганом, який домовлявся із президентом України Зеленським про видачу колишнього офіцера.

Раніше репортери брали інтерв’ю у Бозкир Нурі Гокхана. Він розповів, як постачав нелегальну зброю до Сирії. При цьому колишній офіцер стверджував, що до таємних постачань зброї причетні турецькі спецслужби, а фінасує Катар.

Це інтерв’ю викликало величезний резонанс, оскільки фактично була показана “зсередини” схема з нелегальних постачань зброї під кураторством турецької влади. Тому тепер екс-офіцеру на батьківщині, мабуть, загрожує серйозна небезпека.

На момент викрадення Гокхан уже подав до українських органів прохання про надання політичного притулку.

Раніше Ердоган сказав прямо, заявивши, що домовився із Зеленським активізувати спільні дії проти прихильників проповідника Гюлена (ворога турецького президента). У списку “ворогів Ердогана” близько ста осіб. В обмін обіцяють нові партії турецької зброї, зокрема, ударних безпілотників.

Джерело ЗМІ в дипломатичних колах розповіло, що у Ердогана через поставки безпілотників чекають дій у відповідь від Києва – а саме більш активної видачі турецьких опозиціонерів, які живуть в Україні.

“Викрадення Бозкира може бути “подарунком “султану” перед його візитом, щоб домогтися збільшення підтримки у військово-політичному плані”, – заявило джерело.

Мова про прихильників ‘FETO’ – це організація Гюлена (термін FETO / ФЕТО було придумано навмисно, його використовує сам президент Туреччини Ердоган для позначення руху Ґюлена “ХІЗМЕТ”. Скорочена назва також є принизливим словом від імені проповідника Фетхуллаха. Для влади ФЕТО – «Терористична організація Фетхуллаха Ґюлена». – Ред.) . Його послідовники є і в Україні. І їх уже викрадали турецькі спецслужби за сприяння СБУ ще минулими роками.

Почалася ця практика за часів Порошенка. Тоді, як казали, він це робив в обмін на сприяння Ердогана по Томосу для української церкви під егідою Вселенського патріарха Варфоломія, резиденція якого знаходиться у Стамбулі.

За Зеленського ця практика була продовжена.

У результаті в січні минулого року з України депортували двох турецьких учителів – прихильників руху Гюлена. Після прибуття до Туреччини Самета Гюра та Саліха Фідана заарештували та висунули звинувачення у “приналежності до збройної терористичної організації”.

Юристи зазначають, що практика, коли турецьким спецслужбам видають без суду та слідства людей, які легально проживають на території України (і тим більше є прохачами притулку), є грубим порушенням міжнародного права з боку української влади.

Правозахисники також стурбовані тим, що Україна видає турецьких опозиціонерів.

“За останні роки Україна депортувала щонайменше п’ять осіб до Туреччини. Таємні депортації під покровом ночі зраджують обіцянку України бути оплотом демократії та прав людини в регіоні, порушують права тих, хто рятується від репресій, і не відповідають міжнародним зобов’язанням України в галузі прав людини”, заявили представники Freedom House.

Джерело: ІнА “Українські Новини”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button