Україна

В університеті Драгоманова дискутували на тему захисту прав дітей

Дискусія стосувалася основних проблем і труднощів у сфері захисту прав дітей; йшлося і про те, якою має бути шкільна правова освіта, чому усиновлення українських дітей іноземцями стало вкрай суперечливим явищем.

Напередодні Всесвітнього дня дитини Міжнародний культурний центр «Сяйво» разом із партнерами – факультетом політології та права Національного педагогічного університету імені Михайла Драгоманова, Інформаційно-просвітницьким центром із прав людини цього ж вузу, Київським міським центром сім’ї «Родинний дім», громадськими організаціями «Центр соціальної допомоги «Дорогою добра», «Федерація жінок за мир у всьому світі», Інститутом модернізації змісту освіти, а також за участю Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради з прав людини – організував міжнародний круглий стіл на тему «Права дитини в умовах соціально-політичних викликів ХХІ-го століття».

Цю віртуальну конференцію, у якій взяли участь авторитетні експерти з України та інших держав світу, провели 18 листопада на Інтернет-платформі «Zoom». Модерувала захід керівниця Інформаційно-просвітницького центру з прав людини, доктор юридичних наук, професор Ольга Токарчук. З вітальним словом виступили декан факультету політології та права НПУ імені Михайла Драгоманова, академік Богдан Андрусишин, головний спеціаліст Управління з дотримання прав дитини та сім’ї Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини О. Оліфер, науковий співробітник Інституту модернізації змісту освіти Г. Коломоєць, начальник відділу Київського міського центру сім’ї «Родинний дім» Т. Гуденко, голова правління громадської організації «Центр соціальної допомоги «Дорогою добра» Л. Козуб та інші.

Дискусія стосувалася основних проблем і труднощів у сфері захисту прав дітей; йшлося і про те, якою має бути шкільна правова освіта, чому усиновлення українських дітей іноземцями стало вкрай суперечливим явищем. Обговорювалися також історико-правові аспекти прав дитини,  новітні виклики та загрози з цих питань. Виступи експертів стосувалися, зокрема, прав дитини у сфері охорони здоров’я, захисту майнових прав неповнолітніх при відчуженні нерухомого майна, протидії булінгу (цькування).

Дуже емоційними були доповіді голови правління Міжнародного культурного центру «Сяйво», завідувача кафедри історії світового українства Київського національного університету імені Тараса Шевченка, доктора історичних наук, професора Володимира Сергійчука, який говорив про право дитини на життя у контексті уроків Голодомору 1932–1933 років, а також  гості з-за океану – борця за права людини, виконавчого директора ГО «Невідомі біженці», «Нерозказані історії» (США) В. Вомак, яка проаналізувала права дитини крізь призму соціально-політичних викликів ХХІ-го століття.

Із промовами виступили перший Надзвичайний та Повноважний Посол України в Туреччині, співзасновник Міжнародного культурного центру «Сяйво» І. Турянський, завідувач кафедри університету імені Михайла Драгоманова, доктор юридичних наук, професор В. Стеценко, провідний науковий співробітник Науково-дослідного інституту інформатики і права, кандидат юридичних наук О. Радзієвська, завкафедри права Вінницького національного аграрного університету, професор Н. Опольська, асистент кафедри права факультету менеджменту та права Вінницького національного аграрного університету Т. Томляк.

Змыстовними, інформативними були виступи студентів та аспірантів університету імені Михайла Драгоманова І. Самійленко-Войнаровської («Право дитини на виховання та проживання в сім’ї. Сім’я як приватний простір дитини»), О. Гоцуляк («Булінг як порушення прав дитини: подолати, не можна мовчати») та А. Коржук («Права дітей в мережі Інтернет»).

Підбиваючи підсумки круглого столу, професор Богдан Андрусишин зауважив, що університет імені Михайла. Драгоманова, на його переконання, є найкращим освітнім закладом країни для фахового дослідження й опрацювання даної проблематики.

Запис трансляції міжнародного круглого столу «Права дитини в умовах соціально-політичних викликів ХХІ-го століття» можна переглянути на каналі Міжнародного культурного центру «Сяйво» у «YouTube» і за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=TquvvC-PWbY.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button