Україна

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у прямому ефірі показав, як за 23 хвилини можна зареєструвати дитину онлайн

В  ефірі ток-шоу “Свобода слова Савіка Шустера” на телеканалі "Україна" 9 жовтня батько новонародженої дитини скористався послугою і у режимі реального часу показав, як швидко тепер в Україні можна зареєструвати дитину.

5 жовтня на порталі Дія запрацювала комплексна онлайн-послуга єМалятко. Україна стала лідером у світі за кількістю онлайн-послуг для дітей.

“Дуже пишаюся цією послугою. Раніше батькам доводилося відвідати близько 10 держустанов, зібрати більше 30 документів та витратити на це до 10 днів. Тепер можна зробити це просто з пологового будинку протягом 20 хвилин”, – прокоментував очільник Мінцифри Михайло Федоров та привітав молодого батька. 

В  ефірі ток-шоу “Свобода слова Савіка Шустера” на телеканалі “Україна” 9 жовтня батько новонародженої дитини скористався послугою і у режимі реального часу показав, як швидко тепер в Україні можна зареєструвати дитину.

Гість перебував у пологовому будинку і заповнював заяву, що дозволяє отримати 9 державних послуг, пов’язаних з народженням дитини. За 23 хвилини Олександру вдалося зареєструвати народження дитини та обрати інші необхідні послуги – реєстрацію в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків та отримання податкового номера, призначення державної допомоги тощо.

Додамо, що комплексна послуга єМалятко працює в Україні офлайн з січня. За цей час нею скористалися понад 28 тисяч сімей.

Для того щоб отримати комплексну послугу єМалятко онлайн, необхідно мати кваліфікований електронний підпис. Він допоможе авторизуватись у електронному кабінеті громадянина та підписати заяву перед подачею. Також потрібно мати номер медичного висновку, що надходить мамі в смс-повідомленні одразу в момент реєстрації малюка у медичній системі. Свідоцтво про народження дитини батьки можуть забрати на наступний день після подання заяви на порталі Дія. Документ також одразу стане доступним у мобільному застосунку Дія. Покрокову інструкцію з отримання послуги єМалятко онлайн можна знайти на порталі.

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у ефірі ток-шоу “Свобода слова Савіка Шустера” розповів про нову перемогу свого міністерства – найшвидшу реєстрацію бізнесу у світі: 15 хвилин для ФОП та 30 хвилин для ТОВ.

“З 5 жовтня все автоматично, без втручання третіх осіб. Громадянин створює ФОП чи ТОВ, а податкова просто отримує повідомлення про нового підприємця. На сьогодні ще працює реєстратор, який перевіряє дані. Але його ми теж хочемо, завдяки змінам у законодавстві, виключити з цього процесу”, – заявив Михайло Федоров.

У прямому ефірі, в режимі реального часу, кореспондент програми провів експеримент. Він разом з чоловіком, який планує започаткувати свій бізнес, зареєстрував ФОП на платформі Дія всього за 7 хвилин.

Міністерство цифрової трансформації розпочало великий процес реформування сфери державних послуг.

“Коли ми говоримо про високотехнологічні процеси, “діджиталізацію”, “цифровізацію” – ми завжди знаємо про головну мету: створення безпечних, зручних і комфортних умов для громадян. Діджиталізація – це шлях до нової України. Успішної цифрової держави. Де кожен отримуватиме найкращий сервіс, соціальний захист, справедливі та безпечні процеси”, – переконані у Мінцифрі.

Додамо, що з 1 вересня 2021 року державні органи влади не зможуть вимагати в українців паперові документи. Мінцифри допомогатиме всім відомствам пройти цей шлях і створить необхідну для цього інфраструктуру. Майбутнє – за онлайн-технологіями.

“Україна стає головним діджитал-проривом у світі. Ми – перші, кому вдалось впровадити цифрові паспорти, ми знищуємо бюрократичні процедури та корупційні схеми, переводячи всі процеси онлайн”, – заявив Федоров

“На сьогодні ви можете прийти, наприклад, у ПриватБанк, навести на QR-код, у вас з’явиться “Push”, ви натискаєте “Так”, і копія документів буде у банку. Це дозволяє відкривати онлайн-рахунки. Не всі європейські країни мають можливість відкривати онлайн-рахунки. Тобто цифровий шерінг документів – революція, адже ніхто у світі такого ще не зробив. Я думаю, що через пів року ви взагалі не уявите свого життя без цієї послуги”, – розповів очільник Мінцифри.

Послугу запустили в понеділок, 5 жовтня. Наразі до неї підключено два банки. Міністр цифрової трансформації запевнив, що у черзі на підключення знаходяться ще 12 банків, тому що створений відділ впровадження за всіма канонами англійського уряду. Федоров повідомив, що 24/7 працює команда, яка постійно моніторить коментарі українців, знаходить проблеми та вирішує їх.

Додамо, що Мінцифри на Diia Summit 5 жовтня презентувало також такі електронні послуги на порталі Дія: можливість почати та завершити будівництво онлайн, зареєструвати ТОВ і ФОП онлайн, проєкт єМалятко та реєстрацію місця проживання дитини до 14 років. Остання наразі доступна лише у Києві та Харкові, але надалі буде запущена по всій Україні. “Держава у смартфоні” вже не обіцянка, це – реальність. Україна стрімко стає зручним сервісом, що спрощує життя, а не створює проблеми. Саме в цьому головне завдання держави – сприяти, допомагати, захищати”, – переконані у Мінцифрі.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button