ПолітикаСвітТуреччинa

Помпео піддав критиці «агресивні дії» Туреччини

Держсекретар США Майк Помпео заявив, що Сполученим Штатам і Європі необхідно працювати разом, щоб протистояти «агресивним діям» Туреччини в останні кілька місяців.

Помпео виступив з даною заявою напередодні візиту в Стамбул, що викликав різку критику з боку турецького уряду, оскільки в рамках поїздки не передбачаються зустрічі з його турецьким колегою Мевлютом Чавушоглу або іншими високопоставленими офіційними особами. Помпео прибув до міста пізно ввечері в понеділок, пише Ahval.

«Президент Франції Еммануель Макрон і я згодні з тим, що недавні дії Туреччини були дуже агресивними», — сказав він.

Як приклад Помпео навів підтримку Туреччиною Азербайджану в конфлікті з Вірменією через Нагірний Карабах, що вибухнув в кінці вересня, недавнє втручання в бойові дії в охопленій війною Лівії, а також напруженість з Грецією через територію в східній частині Середземного моря.

«Європа і Сполучені Штати повинні працювати разом, щоб переконати Ердогана, що такі дії виходять за рамки інтересів його народу», — підкреслив держсекретар.

За його словами, особливе занепокоєння викликає активне використання Туреччиною військового потенціалу як члена НАТО.

Видання вказує, що Помпео відправився в десятиденну подорож по Європі і Близькому Сходу, включаючи зупинку в Стамбулі, де він має намір зустрівся з Вселенським Патріархом Варфоломієм I, духовним лідером грецьких православних християн, щоб обговорити свободу віросповідання в усьому світі.

Туреччина-єдина країна, де Помпео не планує проводити офіційних зустрічей. Слід зазначити, що він проведе переговори з урядовцями шести інших країн. Уряд Туреччини назвав цю невідповідність «неповажною поведінкою».

 

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button