Економіки

Аналітик: Турецьким банкам доводиться приймати важкі рішення у зв’язку з ростом проблемних кредитів.

У Туреччині 1,2 млн населення можуть залишитися без статків через невиплачені банківські кредити.

Згідно аналітичної статті журналіста Ніка Кобішлі, яка була видана на сайті wolfstreet.com, банкам туреччини доводиться приймати важкі рішення у зв’язку з ростом проблемних кредитів в економіці.

Проблеми відображаються на доходах банків вже третій квартал поспіль, а İşbank, один із найбільших недержавних банків країни, заявив, що до кінця року недіючі кредити можуть досягти 7,5% від загального обсягу позики, відмітив Корбішлі.

Додамо, що обсяг недіючих кредитів в Туреччині майже подвоївся після валютної кризи пік якої прийшовся на минулий рік. Позики в іноземній валюті котрі стало набагато дорожче погашати, складають близько 40% совокупних активів.

Багато кредитів були реструктуризовані, частково за допомогою державних банків. Але кредитори сподівалися, що уряд зробить більше, щоб захистити їх від збитків, викликаних невиплатами по позиках, аналогічно заходам, вжитим в Італії після світової фінансової кризи. Однак цього не сталося, підкреслює журналіст.

«Без такої допомоги банкам Туреччини в майбутні місяці доведеться приймати важкі рішення щодо того, продати або реструктуризувати безнадійні борги, більшість з яких є пережитком дешевого кредитування, часто в іноземних валютах, які банки подовжили в будівельному секторі, де працюють в основному урядово наближені», – пише він.

У той же час в прагненні підтримати свої амбітні цілі щодо економічного зростання президент Реджеп Тайіп Ердоган закликає банки надавати більше кредитів. Крім того, він посприяв тому, що державні банки знизили процентні ставки по споживчим і бізнес-кредитам. Центральний банк карає кредиторів, які не досягають річний мети зростання кредитування в розмірі від 10% до 20%, вказує аналітик.

Хоча на даний момент і з’явилися незначні ознаки того, що ці стимули починають приносити плоди – іпотечне кредитування з кінця липня збільшилася більш ніж на 10 млрд лір (1,75 млрд доларів), за цю щедрість можливо доведеться заплатити певну ціну, додав Корбішлі.

Аналітик надав до прикладу випадок з Ziraat Bank, найбільшим державним кредитором Туреччини, прибуток якого за перші три квартали поточного року зменшився майже на третину. Нагадаємо, що банк Ziraat знаходиться під контролем турецького Фонду національного добробуту, який очолює Ердоган.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button