Україна

Гарант зобов’язаний відповідати за порушення Конституції

На папері, частково, воно вже є. Демократична країна повинна мати можливість розпрощатися з Президентом, як тільки він порушить Конституцію.

Справедливість – не абстрактна категорія, вона чітко зафіксована у Конституції України. В Основному Законі прописані права та обов’язки кожного і ніхто не може цим нехтувати. Правова держава починається, у першу чергу, з того, що Конституції має дотримуватися її Президент. Відповідно, і за порушення ним Конституції має бути визначено конкретне покарання!

На папері, частково, воно вже є. Демократична країна повинна мати можливість розпрощатися з Президентом, як тільки він порушить Конституцію. Де-юре, імпічмент Президента можливий в Україні. Де-факто – реалізувати його практично неможливо. Ми не змогли скористатися цією громіздкою процедурою навіть за часів Януковича. А значить, щось пішло не так. І це варто міняти.

Відповідно до нашої Конституції, Президент може бути усунений з поста в порядку імпічменту за державну зраду або скоєння іншого злочину. Вважаю, що поряд з цим там повинен стояти й пункт “порушення Конституції”. Також нам потрібно спростити процедуру. Зокрема, зменшити необхідну для імпічменту кількість голосів депутатів. Експерти стверджують, що в більшості європейських держав для початку процедури імпічменту потрібна одна третина голосів парламентаріїв, а для прийняття такого значущого рішення – дві третини. І ми можемо піти таким же шляхом.

Імпічмент повинен мати серйозні наслідки для екс-глави держави. У США, наприклад, якщо Президента усунули, він не зможе займати почесну або офіційну посаду на службі США. Впевнена, що і в Україні слід створити подібну систему.

Якщо Ніксон сам подав у відставку, коли “запахло смаленим”, то в Україні – країні з поки що відсутнім інститутом репутації – таке практично неможливо. Тому не треба сподіватися на моральність Президента! Треба чітко прописати процедуру і спростити її!

Ольга БогомолецьНародний депутат України

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button