ЗМІТуреччинa

ЗМІ: Турецькі суди минулого тижня винесли вироки 24 журналістам

Турецькі суди минулого тижня завершили судові процеси над 24 журналістами, сім з яких були засуджені за звинуваченнями в тероризмі, повідомляє Bianet з посиланням на свою базу даних моніторингу ЗМІ.

Апеляційний суд в Стамбулі залишив в силі вироки про позбавлення волі семи з дев’яти журналістів газети Sözcü, які були засуджені за пособництво руху Фетхуллаха Гюлена — релігійній групі, яку уряд Туреччини звинувачує в організації спроби державного перевороту, зробленої в 2016 році, нагадує видання.

У списку вказується, що чотири журналісти BirGün були виправдані за тими ж звинуваченнями в ході іншого судового процесу. У минулому році турецька влада порушила справу проти журналістів через публікації BirGün, заснованих на повідомленнях в соціальних мережах урядового інформатора, відомого як Фуат Авні, який, за твердженнями влади, пов’язаний з рухом Гюлена.

В акаунті в Twitter стверджувалося, що Авні входить до найближчого оточення президента Реджепа Таїпа Ердогана. Крім того, він опублікував кілька твітів, в яких точно передбачалися кілька подій до того, як вони відбулися.

П’ятеро колишніх співробітників нині неіснуючої газети Taraf, колишнього проурядового видання, яке було закрито після путчу, постали перед судом за «отримання і збереження документів, пов’язаних з державною безпекою», «розкриття секретної інформації в ЗМІ» і «пропаганду терористичної організації», пише Bianet.

Крім того, прокурор Стамбула вимагав минулого тижня призначити турецькому журналісту Джану Дюндару до 35 років в’язниці за звинуваченням у пособництві терористичної організації і військовому шпигунстві. Судовий процес над Денізом Юджелем, колишнім кореспондентом Die Welt в Стамбулі, який раніше провів більше року у в’язниці в Туреччині за «образу державної посадової особи», також продовжився 13 жовтня.

У статті наголошується, що Комітет із захисту журналістів часто називає Туреччину найбільшим у світі тюремником співробітників засобів масової інформації, поряд з Китаєм і Єгиптом.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button