ПолітикаТуреччинa

ЗМІ: У Туреччині ПСР розглядає зміни в системі голосування

У світлі падіння підтримки правлячого Народного Альянсу, Партія справедливості і розвитку (ПСР) і її партнер по коаліції партія націоналістичного руху (ПНР) почали обговорення змін в законі про голосування напередодні запланованих на червень 2023 року виборів, пише Duvar.

У світлі падіння підтримки правлячого Народного Альянсу, Партія справедливості і розвитку (ПСР) і її партнер по коаліції партія націоналістичного руху (ПНР) почали обговорення змін в законі про голосування напередодні запланованих на червень 2023 року виборів, пише Duvar.

Обидві партії згодні з тим, що виборчий поріг для проходження в парламент повинен бути знижений до 7%, що дозволить ПНР залишитися в парламенті. Крім того, ПСР також пропонує внести важливі зміни в голосування, включаючи впровадження системи електронного голосування і відмову від конвертів. Критики стверджують, що це може призвести до посилення фальсифікації підсумків виборів або втрати голосів, вказується в статті.

Згідно з повідомленням видання, джерела в ПСР кажуть, що вони готуються винести питання про конверти на голосування у Вищу виборчу комісію (YSK). Відмова від конвертів для голосування вимагатиме зміни закону про вибори, що згідно з ПСР необхідно, щоб протистояти проблемі «відкритих бюлетенів», яка завадила конституційному референдуму 2017 року. На цих виборах YSK вирішив підрахувати незапечатані бюлетені після того, як неофіційні результати показали, що кількість голосів «проти» збільшилася.

ПСР стверджує, що Туреччина є однією з двох країн у світі, які використовують систему конвертів для бюлетенів, і що ця система проблематична.

«Туреччина – одна з двох країн, які використовують конверти для голосування. Це викликає безліч проблем. Ми плануємо запропонувати цю зміну Вищій виборчій комісії та опозиції», – пояснило джерело.

Система конвертів призначена для збереження як таємниці, так і автентичності голосування. Згідно з системою голосування, запропонованою правлячою партією, виборці повинні опускати бюлетені прямо в урну. Джерела ПСР стверджують, що з метою збереження секретності виборці можуть складати бюлетені навпіл. Однак це може поставити під загрозу безпеку системи голосування.

У статті наголошується, що ще одна поправка з боку ПСР, полягатиме у впровадженні системи електронного голосування. На їхню думку, така система дозволить Туреччині йти в ногу зі світовими технологічними розробками, оскільки багато країн світу вже перейшли на електронні системи голосування. Однак, як показав досвід США, ці системи уразливі для несанкціонованого доступу, злому і втручанню. Критики також стурбовані тим, що така система може призвести до «втрати голосу» в результаті помилки користувача при голосуванні або підрахунку голосів.

Джерела ПСР кажуть, що через складність впровадження такої високотехнологічної системи малоймовірно, що електронне голосування буде введено до виборів 2023 року.

Останньою зміною, запропонованою правлячій партії, буде впровадження системи «голосування за відбитками пальців», при якій виборці повинні будуть сканувати свої відбитки пальців в кабінках для голосування перед тим, як віддати свій бюлетень. Дана ініціатива також включена в проект плану, запропонований основною опозиційною Народно-Республіканською партією (НРП) на перший рік її правління. Джерела в ПСР разом з тим повідомили, що це усуне дублювання голосів і дозволить людям голосувати від свого імені. Однак для функціонування цієї системи потрібно повне впровадження чіпових ідентифікаційних карт. Малоймовірно, що це відбудеться до крайнього терміну реєстрації на вибори 2023 року в Туреччині.

 

 

 

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button