Світ

У Сенаті США закликають Байдена посилити тиск на Туреччину через порушення прав людини

Американські сенатори направили від двох партій лист до адміністрації Джо Байдена з проханням чинити тиск на Туреччину через порушення прав людини.

Більше 50 сенаторів США підписали лист із закликом до президента Джо Байдена і до Білого дому чинити тиск на турецький уряд, щоб він поліпшив свої показники з дотримання прав людини, наголошуючи на його зростаючому авторитаризмі щодо опозиційно налаштованих громадян.

Сенатори Рон Уайден, демократ з Орегона, і Марко Рубіо, республіканець з Флориди, закликали нову адміністрацію Байдена натиснути на турецький уряд, щоб Анкара поліпшила становище в галузі прав людини. Адже влада Ердогана продовжує переслідувати опозиційно налаштованих громадян як усередині країни, так і за кордоном. Про це йдеться у прес-релізі на офіційному сайті Сенату.

У цьому листі, підписаному більш ніж 50-тьма іншими сенаторами, зазначається, що президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган своєю політикою призвів внутрішню опозицію до маргиналізації, змушуючи критичні засоби масової інформації або замовкнути або підлаштовуватися під його режим. На його совісті також зачищення незалежних суддів і заміна їх прихильниками своєї партії, ув’язнення безлічі журналістів.

«Останніми роками уряд Ердогана нахабно атакував курдів, що борються з ІДІЛ в Сирії і які мали підтримку з боку США; крім того, він купив російські системи ППО, незважаючи на попередження про те, що вони несумісні з технологіями США, а також закликав Азербайджан використовувати насильство для врегулювання територіального спору з Вірменією», – написали сенатори. Конгрес вперше в історії прийняв резолюції про визнання геноциду вірмен в обох палатах.

Президент Ердоган також намагався чинити тиск на США та інші країни з метою видачі турецьких громадян, яких він звинувачує у невдалому перевороті в 2016 році. Уряд Ердогана намагався змусити замовкнути критиків в Сполучених Штатах за допомогою повідомлень Інтерполу, як це було, наприклад, з Енесом Кантером (він має турецьке походження, проживає в США, грає за НБА і є адвокатом з прав людини). Турецький уряд розшукав його сім’ю, яка проживає в Туреччині, і тиснув на цю родину.

Сенатори відзначають, що Сполучені Штати мають значну можливість вплинути на зухвалу ситуацію з правами людини в Туреччині, оскільки Америка є важливим союзником у ключовому регіоні світу.

«Ми вважаємо, що Сполучені Штати повинні вимагати від союзників і партнерів більш високих стандартів і відверто говорити з ними про проблеми прав людини і відступу від демократії», – написали сенатори.

Конгрес США, як в Палаті представників, так і в Сенаті, прийняв декілька пакетів санкцій проти лідера Туреччини на попередній законодавчій сесії, однак ці санкційні пакети були в кінцевому підсумку зупинені колишнім лідером сенатської більшості Мітчем Макконнеллом, близьким союзником колишнього президента США Дональда Трампа.

У різкому листі, в якому більше половини зі ста американських сенаторів висловили  велику стурбованість, міститься також заклик «дати зрорзуміти президенту Ердогану і його адміністрації, що вони повинні негайно припинити репресії проти інакомислення всередині країни і за кордоном, звільнити політичних в’язнів і в’язнів совіті, змінивши свій авторитарний курс.

Законодавці-демократи і республіканці в різних двопартійних законопроєктах переважною більшістю голосів проголосували за введення військових і фінансових санкцій проти Туреччини і зокрема Ердогана після військової операції країни проти союзних США курдських сил на північному сході Сирії в жовтні 2019 року.

У листі також міститься посилання на доповідь Freedom House, в якому Туреччина була оцінена як «Невільна» у звіті «Свобода у світі» за 2020 рік.

Незважаючи ні на що, Уряд Ердогана продовжує арештовувати критично налаштованих журналістів і письменників-дисидентів. Останніми роками опозиційні оглядачі піддавалися нападам на вулицях.Водночас чимало підозрюваних в таких злочинах були негайно звільнні судом.

Нещодавно союзник НАТО Туреччина заявила, що хоче покращити відносини зі США за часів Байдена, після того, як минулого року Вашингтон запровадив санкції через придбання Туреччиною російської системи протиповітряної оборони.

Очікується, що Байден буде жорсткіше ставитись до Анкари з приводу її репутації з прав людини. Після невдалого перевороту в 2016 році уряд Ердогана затримав майже 300 000 людей і відсторонивчи звільнив понад 150 000 державних службовців. Сотні засобів масової інформації були закриті, а десятки опозиційних депутатів ув’язнені.

У середу Сполучені Штати закликали Туреччину негайно звільнити мецената та правозахисника Османа Кавалу, який утримується більше трьох років без засудження.

Рік тому Кавала був виправданий за звинуваченнями, пов’язаними з антиурядовими протестами 2013 року, але негайно був повторно заарештований за звинуваченнями, пов’язаними з невдалим переворотом 2016 року. Згодом апеляційний суд скасував його виправдувальний вирок за обвинуваченням у протестах.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button