ПолітикаСвітТуреччинa

«Байден гратиме жорстко з Ердоганом»

Обраний президент США Джо Байден буде добре підготовлений до жорсткої гри з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом і без вагань виступить з критикою турецького лідера, пише експерт Омер Ташпинар.

Саме «броманс» Ердогана з президентом США Дональдом Трампом і його російським колегою Володимиром Путіним дозволив Туреччині придбати російську систему протиракетної оборони С – 400 всупереч вимогам НАТО, уникаючи при цьому будь-яких санкцій, вказує Ташпинара в статті для Asia Times. Однак «Джо Байден подбає про те, щоб Ердоган зрозумів, що в місті з’явився новий шериф», вважає автор.

Трамп утримався від санкцій проти Анкари за покупку відповідно до закону про протидію противникам Америки через санкції 2017 року, або CAATSA, але остаточна версія щорічного законопроекту про оборонну політику, оприлюдненого минулого тижня, зобов’язує президента США санкціонувати Туреччину за придбання системи С-400, нагадує аналітик.

Крім того, зовнішньополітична команда Байдена складатиметься з ветеранів, таких як Ентоні Блінкен і Джейк Салліван, які повинні стати держсекретарем і радником з національної безпеки відповідно, і які мають досвід роботи з Туреччиною безпосередньо під час адміністрації Барака Обами, повідомляє Ташпинар.

За його словами, ще до інавгурації Байдена, яка повинна відбутися 20 січня, на Анкару буде надано серйозний тиск з метою введення економічних і військових санкцій, проте він зазначає, що новий президент США може зробити вибір на користь «умовного перезавантаження» відносин з Ердоганом в якості останньої спроби врятувати партнерство з НАТО.

Якщо турецький президент вирішить співпрацювати з адміністрацією Байдена і візьме на себе більш конструктивну політику в Сирії, йдеться в статті, Байден може навіть запропонувати Анкарі «фінансові і, можливо, технічні стимули» для покупки американської системи про Patriot.

У статті вказується, що турецький уряд прийняв поставку російських ракет С-400 в 2019 році, незважаючи на погрози США ввести санкції, заявивши, що угода з купівлі Patriot не відповідала російській пропозиції про придбання технологій і спільне виробництво.

М’яч на боці Ердогана, пише аналітик, оскільки йому доведеться зробити вибір між Вашингтоном і Москвою, враховуючи, що вікно для співпраці «швидко закривається».

 

 

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button