ПолітикаСвітТуреччинa

«Туреччина зробила низку пропозицій перед ключовим самітом ЄС»

Туреччина зробила ряд політичних пропозицій лідерам Європейського Союзу напередодні саміту ЄС 10 грудня, на якому будуть обговорюватися жорсткі санкції проти республіки, повідомило в понеділок агентство Bloomberg.

Туреччина відкликала сейсморозвідувальне судно з вод, спірних з сусідніми Грецією і Кіпром, і заявила, що готова вжити заходів зміцнення довіри і вступити в переговори з Грецією в суперечці за територію, повідомляє Bloomberg. Країна також направила посланника в столицю ЄС Брюссель як засіб для деескалації напруженості, йдеться в статті.

Країни ЄС, включаючи Грецію, Кіпр і Францію, закликали до каральних заходів у відповідь на морську діяльність Туреччини в Східному Середземномор’ї, вказує агентство. Туреччина, Греція і Кіпр втягнуті в політичне протистояння через територіальні претензії і потенційні вуглеводневі ресурси, нагадується в статті.

Очікування деескалації напруженості згасли в жовтні, коли Туреччина оголосила про військово-морські навчання і відправила свій дослідницький корабель Oruç Reis назад в спірні води для продовження пошуків нафти і природного газу. Судно повернулося в порт в південному місті Анталья після завершення своєї місії, йдеться в заяві Міністерства енергетики Туреччини в Twitter в понеділок.

Турецький уряд також зробив кроки, щоб послабити заклопотаність лідерів ЄС з приводу релігійної нетерпимості в Туреччині, де більшість складають мусульмани-суніти, повідомляє Bloomberg.

У неділю прес-секретар президента Ібрагім Калин і міністр юстиції Абдулхаміт Гюль зустрілися з релігійними лідерами і керівниками фондів немусульманських меншин, щоб запевнити їх, що уряд буде працювати над вирішенням питань, що стосуються їх церков, шкіл і майна, повідомляє агентство.

«Релігійні меншини-це багатство нашої країни, засноване на принципі рівного громадянства і спільної історії», — написав Калин у своєму Twitter, додавши, що дискримінація щодо них послабить Туреччину.

 

 

 

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button