ПолітикаСвітТуреччинa

Меркель: ЄС не досяг достатнього прогресу в зниженні напруженості з Туреччиною

Канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила 30 листопада, що Європейський Союз не домігся бажаного прогресу у відносинах з Туреччиною.

Очікується, що на саміті, запланованому на 10 і 11 грудня, лідери ЄС визначать свої наступні кроки у відносинах між Євросоюзом і Туреччиною, нагадує Duvar.

Німеччина, яка в даний час головує в ЄС, досі виступала проти введення санкцій щодо Туреччини через кризу в Східному Середземномор’ї, вказується в статті.

Меркель підкреслила, що Німеччина вітає повернення в порт турецького дослідницького судна Oruç Reis після завершення його місії з розвідки енергоресурсів у Східному Середземномор’ї.

«Це хороший знак, що Oruç Reis повернувся в турецький порт. Ми доклали багато зусиль для налагодження відносин між ЄС з Туреччиною. Але існує безліч різних перешкод і труднощів, які виникають знову і знову», — сказала вона.

Тим часом, 30 листопада офіційний представник ЄС заявив, що союз має намір оцінити свої відносини з Туреччиною не по одному вчинку, а з розвитку відносин протягом певного періоду часу.

У відповідь на питання про повернення Oruç Reis в порт, Пітер Стона сказав на прес-конференції, що очікування ЄС від Туреччини і терміни ясні.

«Лідери ЄС і країн-членів зберуться разом під час наступної Європейської Ради в грудні, в ході якої буде розглянуто питання про те, чи виправдала Туреччина їх очікування. Ми також готуємося до проведення конференції щодо ситуації в регіоні Східного Середземномор’я», – додав він.

Зазначимо, що Міністерство енергетики та природних ресурсів Туреччини оголосило 30 листопада, що дослідницьке судно Oruç Reis повернулося зі Східного Середземномор’я в південний порт Анталії після завершення досліджень.

Парламент ЄС минулого тижня закликав ввести санкції проти Анкари у зв’язку з візитом президента Реджепа Таїпа Ердогана на турецький Кіпр і розвідкою вуглеводнів у Східному Середземномор’ї, яку Євросоюз назвав незаконною. Туреччина заявила, що повністю не згодна з даною позицією.

У статті вказується, що лідери ЄС зустрінуться 11 і 12 грудня щоб обговорити можливі санкції, при цьому Франція знаходиться в числі тих, хто наполягає на застосуванні заходів щодо Туреччини. Париж ще не розробив пакет санкцій, але дипломати кажуть, що будь-які обмеження, швидше за все, будуть націлені на області економіки Туреччини, пов’язані з розвідкою вуглеводнів.

 

 

 

 

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button