ПолітикаСвітТуреччинa

Держдеп США: Загроза санкцій Туреччини щодо С-400 дуже реальна

У Держдепартаменті США заявили, що Туреччина зіткнеться з можливими економічними санкціями після випробувальних стрільб зенітно-ракетних комплексів С-400, закуплених у Росії.

«Цей ризик дуже реальний, тому що вони продовжують випробування С-400», — вказав офіційний представник Держдепартаменту США Кларк Купер, який відповідає за продаж зброї, повідомляє Agence France Presse.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив минулого тижня, що як член НАТО республіка випробувала цю систему, підтвердивши в пресі повідомлення про запуск С-400 з північного узбережжя Чорного моря країни. Пентагон виступив з різким засудженням цього кроку, закликавши турецький уряд змінити курс і утриматися від активації системи, яка, за його словами, ставить під загрозу обороноздатність альянсу.

«Звичайно, у зв’язку з тестуванням санкції — з більшою ймовірністю опиняться на порядку денному», — сказав Купер.

Раніше Сполучені Штати вже виключили Туреччину з програми по винищувачам F-35. У 2017 році Конгрес США прийняв закон, що передбачає санкції проти будь-якої країни, яка закупить значну кількість зброї у Росії та інших супротивників США.

Купер сказав, що червоною лінією для Вашингтона є активізація Туреччиною С-400. Він сказав, що все ще сподівається, що Туреччина відмовиться від введення цієї системи в дію.

«Приберіть її, виведіть з експлуатації, просто не інтегруйте її і не робіть її працездатною», – додав він.

Купер зазначив, що уряд США як і раніше має намір забезпечити знаходження Туреччини в західному альянсі.

«Ми, звичайно, працюємо над тим, щоб Туреччина залишалася на Заході. Це те, що важливо не тільки для Сполучених Штатів, але і для всього Альянсу», — уклав він.

 

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button