ПолітикаСвітТуреччинa

Туреччина відреагувала на обкладинку Charlie Hebdo з Ердоганом

Анкара засуджує публікацію карикатур на турецького лідера Реджепа Тайіпа Ердогана у французькому журналі Charlie Hebdo і вважає їх плодами «антимусульманської програми» президента Франції Еммануеля Макрона, заявив глава департаменту комунікацій адміністрації президента Туреччини Фахреттін Алтун.

Charlie Hebdo раніше опублікував на своїй обкладинці карикатуру на Ердогана на тлі кризи у відносинах між Парижем і Анкарою. Турецький лідер зображений на ній напіводягненим, він сидить в кріслі і тримає в правій руці банку з прохолодним напоєм. Іншою рукою він піднімає поділ сукні жінки-служниці. Підпис до карикатури говорить: «Ердоган в приватному житті дуже грайливий».

«Антимусульманська програма президента Франції Макрона приносить свої плоди! Charlie Hebdo щойно опублікував серію так званих карикатур, повних образливих зображень нібито нашого президента. Ми засуджуємо огидну спробу цієї публікації поширити культурний расизм і ненависть», – написав Алтун в Twitter.

Він зазначив, що «расистські, ксенофобські, ісламофобські та антисемітські підбурювання не зможуть спровокувати Туреччину на відповідні дії». «Такого роду безвідповідальні і безглузді нападки на нашу культуру тільки породять расизм і дискримінацію. Ми закликаємо всіх розсудливих європейських друзів дати відсіч цьому виду примітивного культурного расизму, інтелектуального безпліддя і нецивілізованої дискусії», – додав Алтун.

Чергове загострення відносин Франції і Туреччини сталося на тлі трагедії в передмісті Парижа, де екстреміст вбив шкільного вчителя, і послідувала реакції французької влади, яку в Туреччині охарактеризували як спрямовану проти мусульман.

Екстреміст ввечері 16 жовтня обезголовив вчителя історії біля навчального закладу в комуні Конфлан-Сент-Онорін недалеко від Парижа. Нападник був застрелений співробітниками поліції в сусідній комуні Ераньї. Вбивство пов’язують з інцидентом у школі, де працював викладач. Повідомляється, що 5 жовтня він проводив урок, на якому обговорювалася свобода слова. Учитель показував опубліковані в Charlie Hebdo карикатури на пророка Мухаммеда.

Коментуючи трагедію в передмісті Парижа, Макрон заявив, що у Франції не відмовляться від публікації подібних карикатур. Французький лідер також висловив ідею про необхідність «звільнити іслам у Франції від іноземного впливу» і посилити контроль за фінансуванням мечетей, побудувати «освічений іслам» в країні.

У відповідь на це турецький лідер Ердоган заявив, що його французькому колезі потрібно «лікувати свою психіку». Франція відкликала свого посла з Анкари для консультацій після слів Ердогана.

У понеділок Ердоган закликав громадян своєї країни відмовитися від покупки французьких товарів на тлі загострення відносин двох країн.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button