Наука та ITПолітикаТуреччинa

Freedom House: Інтернет в Туреччині залишається «невільним»

Згідно щорічного звіту міжнародної правозахисної організації Freedom House, в Туреччині з минулого року спостерігається зниження свободи в Інтернеті: вона впала на два пункти і набрала 35 балів зі 100 можливих.

Свобода інтернету в Туреччині за останній рік значно погіршилася, після того, як Анкара тимчасово заблокувала платформи соціальних мереж, прийняла закон, що вводить жорсткі обмеження для компаній, що працюють в соціальних мережах, а також ініціювала переслідування, арешти і затримання журналістів, активістів і блогерів, йдеться в звіті, що містить дані по свободі в інтернеті в період з 1 червня 2019 року по 31 травня 2020 року.

«Більш незалежні медіа-платформи були заблоковані за запитами уряду»,-заявили правозахисники, додавши, що сотні користувачів соціальних мереж були заарештовані або викликані на допит за «розміщення нібито неправдивої інформації про пандемію COVID-19». Крім того, як стверджується у звіті, багато  «громадянських журналістів і членів опозиції все ще утримуються за гратами за контент, розміщений в інтернеті».

Нагадаємо, що Туреччина в липні прийняла новий закон про соціальні мережі, який зобов’язує іноземні сайти соціальних мереж підкорятися вимогам турецької влади, а також, серед іншого, призначати місцевого представника в країні.

Закон також вимагає дотримання «вимог про блокування від уряду або окремих осіб протягом 48 годин, в іншому випадку будуть накладені великі штрафи до 700 тис. доларів». Проте, за словами Freedom House, процедури, пов’язані з рішеннями про блокування, непрозорі, що створює значні перешкоди для тих, хто хоче подати апеляцію.

Freedom House повідомила з посиланням на звіт за 2019 рік турецької організації з нагляду за цензурою EngelliWeb, що в кінці 2019 року в Туреччині були заблоковані 408 тис. 494 сайта.

Більш того, протягом 2019 року Закон про регулювання інтернету використовувався для блокування доступу до «5 тис.599 новинних статей, з яких 3 тис. 528 були пізніше видалені новинними порталами, що публікують новини», йдеться в документі.

 

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button