ЕкономікиПолітикаТуреччинa

Ердоган причина знецінення турецької ліри  

Валюта Південної Африки, ранд і турецька ліра, змінювалися паралельно протягом багатьох років і були взяті за основу для країн, що розвиваються. З вересня 2016 року їхні дороги розійшлися. Ліра знецінилася на 60 відсотків, причина-політична

Незважаючи на трирічний економічний план, оголошений міністром казначейства і фінансів Бератом Албайраком в кінці вересня, підвищення процентних ставок Центральним банком раніше і оголошену на початку тижня інфляцію, яка залишалася нижче очікувань, зниження курсу турецької ліри триває.

Минулого тижня німецькі експерти аналізуючи економічний стан Туреччини і називаючи Берата Албайрака «зятем Ердогана і міністром фінансів», підкреслюють, що Туреччина не змогла забезпечити довіру на міжнародних ринках за допомогою політики, якої дотримувався міністр фінансів.

Німецький аналітик Сорен Хеттлер вважає, що зниження курсу ліри було викликано двома важливими факторами. Перший з них-Ердоган перетворює Туреччину на авторитарну країну з кінця 2016 року. Другий-Ердоган слідував лінії, яка в останні роки призвела до втрати довіри у зовнішній політиці.

За словами Хеттлера, Центральний банк Туреччини отримав свою частку від цієї політики, і, незважаючи на зростаючий ціновий тиск і ослаблення ліри, він постійно утримується від підвищення процентних ставок, чого політичний уряд не хоче, і що ця ситуація підриває довіру міжнародних інвесторів.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button