ЕкономікиТуреччинa

«Економічні дані Туреччини не заслуговують довіри»

За словами колишнього керівника турецького статистичного інституту (TurkStat), економічні дані Туреччини «відірвані від реальності», оскільки чиновники, які розраховують ці цифри, відбираються урядом вручну за їх лояльність.

«Коли ви втручаєтеся в дані, ви йдете по грецькому шляху», – сказав Біроль Айдемір, який зараз є членом опозиційної політичної партії демократії і прориву (DEVA), в інтерв’ю Bloomberg. Він послався на спотворену звітність грецької влади, яка допомогла спровокувати кризу в єврозоні в 2009 році.

Айдемір відмовився коментувати Bloomberg, як TurkStat може спеціально змінити дані, які він збирає.

Разом з тим в інтерв’ю Sözcü Айдемір сказав, що він упевнений, що чиновники не маніпулюють цифрами свідомо. Але він сказав, що політичне втручання в такі інститути, як TurkStat і Центральний банк, означає, що вони втратили свою незалежність. Чиновники, які заперечували, були звільнені, додав він.

TurkStat відмовився коментувати звинувачення Айдеміра, повідомляє Bloomberg. Але в минулому він заперечував подібні звинувачення, вказуючи на ретельну систему стримувань і противаг.

«Ви просто виконуєте накази. Зараз TurkStat йде в адміністрацію, до міністрів за кілька днів оприлюднення даних. Якщо цифри будуть позитивними, то міністр фінансів зробить відповідну заяву за один-два дні до цього. Це неможливо, це суперечить принципам незалежності», – вказав Айдемір.

Зазначимо, що Айдемір очолював TurkStat з 2011 по 2016 рік, перш ніж стати співзасновником опозиційної партії DEVA, очолюваної колишнім міністром економіки Туреччини і віце-прем’єром Алі Бабаджаном.

Підозри в тому, що уряд Туреччини маніпулює економічними даними, посилилися з моменту введення в 2018 році повномасштабної системи державного управління.

Пізніше президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган призначив свого зятя Берата Албайрака на пост глави об’єднаного Міністерства фінансів і казначейства. У липні минулого року Ердоган звільнив керуючого Центральним банком за нездатність підтримати його економічну політику на підтримку зростання, наголошується в статті.

TurkStat був переданий під заступництво Міністерства фінансів і казначейства в липні 2018 року відповідно до указу президента Ердогана, який також передбачав створення статистичної ради для консультування TurkStat з питань його роботи.

З 2018 року Ердоган видав укази, що замінюють десятки високопоставлених чиновників в TurkStat, включаючи керівників регіональних відділень, що відповідають за збір ключових економічних даних, вказується в матеріалі.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button