ПолітикаСвітТуреччинa

ЄС вважає, що демократична підзвітність в Туреччині обмежена виборами

Європейська комісія заявила у вівторок, що демократична підзвітність виконавчої влади Туреччини обмежена виборами через відсутність ефективного механізму стримувань і противаг.

Надмірно централізована президентська система призвела до ослаблення поваги демократичних стандартів, верховенства закону і основних свобод, йдеться в щорічній доповіді Європейської комісії з Туреччини.

«Серйозні побоювання ЄС з приводу триваючих негативних змін у верховенстві права, основних правах і судовій системі не були належним чином розглянуті Туреччиною», – зазначено в заяві.

Комісія додала, що переговори про вступ Туреччини в ЄС, що почалися в 2005 році, фактично зайшли в «глухий кут».

Туреччина відхилила цю доповідь як «упереджену, далеку від конструктивної » і знову заявила про свою прихильність процесу членства в ЄС.

«Туреччина є, перш за все, країною-кандидатом, прихильною до процесу вступу, який фактично був ускладнений вузьколобою позицією, зайнятою певними колами ЄС», — йдеться в заяві турецького зовнішньополітичного відомства.

Міністерство заявило, що розділи доповіді про напруженість у Східному Середземномор’ї між Туреччиною і двома державами-членами ЄС, Грецією і Кіпром, ставлять під сумнів об’єктивність комісії.

«Більш того, будучи в змозі захопити відносини Туреччини і ЄС до такої міри, грецький і греко-кіпрський дует відводить ЄС від стратегічної мудрості і бачення, а також підриває власні інтереси ЄС», — йдеться в ньому.

 

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button