ЕкономікиТуреччинa

«Туреччина оголосить дефолт за боргами у разі посилення глобальної ліквідності»

Туреччина буде однією з перших країн, яка оголосить дефолт за зовнішніми боргами, якщо умови глобальної ліквідності погіршаться, заявив Десмонд Лахман, колишній високопоставлений виконавчий директор Міжнародного валютного фонду.

Турецькі компанії і банки незабаром зіткнуться з проблемами погашення близько 300 млрд доларів боргу через слабку економіку і валюти країни, вказав Лахман в інтерв’ю грецькому новинному сайту Liberal. Лахман зараз є постійним науковим співробітником Американського інституту підприємництва (AEI).

На його думку, турецький уряд перебуває в стані заперечення економічних і фінансових проблем країни і не має твердої стратегії.

Відзначається, що турецька ліра впала до послідовних рекордних мінімумів по відношенню до долара в цьому році, оскільки уряд президента Реджепа Таїпа Ердогана заохочував бум запозичень з боку бізнесу і споживачів, а центральний банк тримав процентні ставки нижче рівня інфляції. Ця політика викликала бум імпорту, що призвело до тривожного збільшення дефіциту поточного рахунку країни.

Аналітик додав, що кожен, хто оскаржує, наскільки далеко Туреччина відхилилася від реальності, повинен поглянути на надмірно оптимістичні цілі, що містяться в останній новій економічній програмі, оголошеній міністром фінансів і казначейства Бератом Албайраком наприкінці минулого місяця. Албайрак-зять Ердогана, нагадує видання.

«У той час як його країна переживає валютну кризу, а її економіка, що залежить від туризму та експорту, готова прийняти ще один удар від другої хвилі пандемій в Європі, пан Албайрак запевняє нас, що турецька економіка повністю відновиться в 2021 році і буде рости майже на 6%», — сказав він.

Експерт вказав на 25 – % падіння курсу турецької ліри в цьому році і валютні резерви ЦБ, велика частина яких зникла в спробах підтримати ліру.

«Як тільки умови глобальної ліквідності почнуть погіршуватися, Туреччина стане однією з перших країн, що оголосили дефолт за своїм зовнішнім боргом», — запевняє Лахман. Він зазначив, що очікує ширшої боргової кризи на ринках, що розвиваються, яка вдарить по світовій економіці.

«Проблема полягає в тому, що економіка в цілому вступила в кризу, викликану пандемією, з надмірно високими боргами і сьогодні страждають від ідеального шторму низьких цін на сировинні товари, слабких міжнародних ринків і наслідків пандемії. Це призводить до того, що ця економіка переживає гіршу рецесію за останні 90 років і викликають дефіцит бюджету. Я вважаю, що ми побачимо багато банкрутств, як в Латинській Америці, так і в інших великих економіках, що розвиваються, таких як Туреччина і Південна Африка», — уклав він.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button