ЕкономікиТуреччинa

Аналітик: Політика Ердогана знижує шанси на відновлення турецької ліри до нуля

Спроби президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана повернути переможні дні Османської імперії чинять тиск на ліру, і її траєкторія виглядає незворотною, вважає Гаспар Маркосян, аналітик фінансового ринку валютного брокера FBS Inc.

Турецька ліра, яка минулого тижня досягла рекордного мінімуму в 7,85 за долар, ймовірно, до кінця року досягне 8 за долар, рухома спробами Ердогана завоювати весь регіон, заявляє Маркосян.

Хоча зусилля президента «знову зробити Туреччину великою» можуть заручитися підтримкою бідніших верств населення країни, військові авантюри обходяться дорого, створюють фінансовий тягар для ліри і перетворюють республіку в бідну, замкнуту на себе націю, зазначає він.

Ковзаючі середні ціни на ліру показали, що вона втрачала цінність по відношенню до долара протягом багатьох років, з незначними відхиленнями, і траєкторія, схоже, стає крутіше, додає аналітик.

Маркосян пише, що відправивши війська в Сирію і втягнувши Туреччину в громадянську війну в Лівії і територіальний спір з Грецією, Ердоган підштовхує Анкару до ще одного нерозв’язного конфлікту, на цей раз між Азербайджаном і Вірменією через спірний Нагірний Карабах.

Ослаблення ліри до 8 за долар технічно відсуне валюту далеко від її середніх показників, але коли відбудеться корекція, вона буде недовгою в порівнянні з тиском, який надає політика Ердогана, підкреслює аналітик.

Разом з тим Маркосян рекомендував скоротити курс ліри.

«Ліра буде продовжувати втрачати-Ердоган це гарантує. Навіть якщо він чудесним чином усвідомлює, як глибоко він загнав Туреччину в болота навколишніх конфліктів, довгостроковий збиток турецькій економіці вже завдано і буде посилюватися. Таким чином, можна буде безпечно екстраполювати траєкторію так далеко, як вам потрібно – шанси турецької ліри піднятися зараз дорівнюють нулю», — підсумовує він.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button