Світ

Молдова звернулась до Туреччини із запитом про екстрадицію Плахотнюка, який організував викрадення і висилку турецьких вчителів.

Молдова звернулася до Туреччини із запитом про екстрадицію олігарха Плахотнюка

Генеральна прокуратура Молдови, направила запит в Анкару про видачу політика-олігарха Володимира Плахотнюка, який 2 роки тому організував викрадення турецьких вчителів і як з’ясувалося перебуває зараз в Туреччині.

Молдова звернулася до Туреччини із запитом про екстрадицію лідера Демпартії Володимира Плахотнюка, який наразі перебуває у Стамбулі.

Як пише “Європейська правда”, про це повідомляє NewsMaker з посиланням на прокуратуру Молдови.

“Усі необхідні документи вже передали турецьким колегам”, – повідомили у прокуратурі.

29 вересня прокуратура отримала офіційне підтвердження про те, що з 10 вересня Плахотнюк перебуває у Туреччині. У Молдові про це стало відомо 28 вересня від лідера “Нашої партії” Ренато Усатого.

В МВС Молдови після цього повідомили, що направили запити про перебування Плахотнюка до США, Румунії та Туреччини, після чого з’ясувалося, що він у Туреччині.

До цього Плахотнюк перебував у США і, за даними Служби митного й прикордонного контролю, вилетів звідти 28 серпня.

У середині червня генпрокурор Александр Стояногло спрямував до США запит на екстрадицію Плахотнюка.

Володимир Плахотнюк виїхав з Молдови у червні 2019 року після зміни влади. У Молдові його звинувачують у створенні злочинної групи, шантажі, обмані і відмиванні грошей, зокрема виведення мільярда доларів з банківської системи Молдови.

У Молдові дали умовний термін посадовцю, причетному до вислання турецьких вчителів

Єдиного обвинувачуваного у справі щодо незаконного вислання з Молдови турецьких учителів, яких на батьківщині чекали репресії, засудили до умовного терміну позбавлення волі.

Як пише “Європейська правда” з посиланням на Newsmaker, про це повідомив генпрокурор Александр Стояногло.

Йдеться про тодішнього керівника Служби інформації та безпеки Василя Ботнаря.

За словами генпрокурора, Ботнар визнав свою провину та сплатив родинам висланих вчителів 125 тисяч євро – саме таку суму уряд Молдови мав сплатити як компенсацію за рішенням Європейського суду з прав людини, який визнав країну винною у порушенні їхніх прав. Стояногло зазначив, що сплата компенсації була серед ключових вимог прокуратури.

У Молдові обіцяють службове розслідування щодо прокурора, який вів справу про вислання турецьких вчителів

Генеральна прокуратура Молдови почне службове розслідування щодо прокурора Віктора Плугару, який вів справу щодо вислання турецьких вчителів.

У Генпрокуратурі продовжують наполягати, що не можуть повідомити деталі вироку, тому що суд засекретив матеріали справи і не реагує на їхні запити опублікувати ту частину вироку, яка не містить засекреченої інформації.

Справа стосується вислання з Молдови турецьких вчителів у  2018 році. 6 вересня співробітники Служби інформації та безпеки затримали сімох працівників мережі молдавсько-турецьких ліцеїв Orizont. Далі їх без суду вислали з Молдови до Туреччини, де їм присудили тривалі терміни ув’язнення – від 6 до 12 років.

Всіх їх звинуватили в причетності до спроби вчинити держпереворот в Туреччині у 2016 році. Всі вони в цей час перебували в Молдові.

ЗМІ з посиланням на свої джерела в уряді повідомляли, що цей крок був зроблений на тлі майбутнього візиту у Молдову президента Туреччини – або як “крок задобрення”, або як умова, без якої візит був би скасований.

Європейський суд з прав людини визнав Молдову винною у порушенні прав висланих вчителів.

Спершу у справі, окрім Ботнаря, проходили й інші посадовці – заступник керівника СІБ Александр Балтагу та директор Бюро з міграції та біженцям Ольга Поалелунжь.

ЄСПЛ визнав Молдову винною в порушенні прав висланих турецьких вчителів

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) визнав Молдову винною в порушенні прав п’яти турецьких вчителів, яких було депортовано до Туреччини 6 вересня минулого року.

Про це йдеться у повідомленні суду, яке є у розпорядженні “Європейської правди”.

Опублікованим 11 червня рішенням суд зобов’язав уряд Молдови виплатити кожному з депортованих по 25 тисяч євро.

Зокрема, ЄСПЛ вважає, що Молдова порушила право вчителів “на свободу і безпеку”, а також “право на повагу до приватного і сімейного життя”.

Всього з Молдови вислали сімох турецьких вчителів, проте в ЄСПЛ звернулися тільки п’ятеро з них.

Справа стосувалась таємної видачі Туреччині громадян, яких турецька влада розшукувала за підозрою у причетності до руху Фетхуллаха Гюлена.

Служба інформації і безпеки Молдови пояснила свої дії міркуваннями національної безпеки. Вислані вчителі працювали у мережі ліцеїв Orizont.

Висланого з Молдови турецького вчителя засудили на 7,5 років. Прокурору здалося мало

Довгі руки Ердогана дотяглися в цей раз до Молдавії…

Колишнього директора філії ліцею “Orizont” в Чадир-Лунга Ферідуна Туфеккчі, депортованого з Молдови в минулому році, в Туреччині засудили до 7,5 років позбавлення волі. Вирок оголосили 8 жовтня. Інформацію про це підтверджує дружина заарештованого викладача Галина Туфекчі. З її слів, турецький прокурор порахував вирок занадто м’яким, і на Туфекчі в Туреччині завели ще одну кримінальну справу.

Як розповіла Галина Туфекчі, вирок її чоловіку винесли у вівторок, 8го жовтня. Йому дали 7,5 років позбавлення волі. До сих пір, з моменту депортації з Молдови у вересні 2018 року, він очікував вироку в ув’язненні.

Зі слів Галини Туфекчі, рішення Європейського суду з прав людини, згідно котрому Молдову визнали винною в порушенні прав депортованих турецьких вчителів, «зовсім не змінило ситуацію.»

«Як щоб була можливість, шось з цим зробити (з вироком), ми зробили б. Молдова вже визнала, що вислала їх не законно. Але жодна з організації, жоден з адвокатів, які пропонували допомогу, нічого не роблять », – розповіла Галина Туфекчі.

Також вона повідомила, що турецький прокурор порахував вирок -7,5 років ув’язненя- занадто м’яким і відкрив ще одну кримінальну справу проти її чоловіка.

«Рішення ЄВРОПЕЙСЬКОГО СУДУ З ПРАВ ЛЮДИНИ нічого дало мені та моїм дітям. То, що він та його товариші не винні, ми і так знали. Хіба, що довели це іншим. Гроші ми так і не отримали. Але мова далеко не про гроші, а про життя людей», – додала Галина Туфекчі.
Вона нагадала, що після екстрадиції у її чоловіка загострився пієлонефрит. За гратами вилікувати його повністю не можливо. За словами Галини Туфекчі, більше ніж через рік після затримання ситуація та його стан «ніяк не покращилися».

Нагадаємо, раніше повідомлялося про вирок п’ятьох з семи депортованих з Молдови 6 вересня 2018 року співробітників молдавсько-турецьких ліцеев “Orizont”. Їх звинуватили у зв’язках з проповідником Фетхуллахом Гюленом. Співробітників “Orizont” отримали різні тюремні терміни – від 6 до 12 років.

11 червня 2019 року ЄСПЛ визнав Молдову винною в порушенні прав вчителів на свободу і недоторканість, а також на повагу до сімейного життя. У рішенні особливо підкреслювали незаконність дій Служби інформації і безпеки (СІБ), а також Бюро міграції та притулку.

У річницю депортації вчителів з Молдови затримали єкс-заступника голови СІБ Олександру Балтагу. Вона знаходиться під попереднім арештом. Директору Бюро з міграції та біженців Ользі Поалелунжь заборонено виїзд за кордон. Вона також фігкрант справи про незаконно депортованих вчителів.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button