ЗМІНаука та ITТуреччинa

Туреччина починає нову еру за суворими обмеженнями для соцмереж

Новий турецький закон, що регулює сайти соціальних мереж, набув чинності в четвер, погрожуючи стерти місцеву присутність онлайн-платформ, таких як Facebook і Twitter, якщо вони не будуть дотримуватися його, вважають турецькі активісти.

Закон, розроблений правлячою партією справедливості та розвитку (ПСР), вимагає від компаній створити офіс або призначити місцевого представника, який буде підзвітний турецькій владі як в юридичних, так і в податкових цілях, нагадує Ahval. Це також означає, що суди юридично уповноважені просити такі відомства видалити контент або надати особистість користувачів соціальних мереж.

Згідно з законопроектом, ці платформи також повинні зберігати свої дані користувача в Туреччині.

У серії твітів у четвер турецький активіст із захисту кіберзлочинів Яман Акденіз попередив, що якщо соціальні медіа-компанії будуть дотримуватися закону, відкривши місцевий офіс в Туреччині, вони ризикують «стати довгою рукою турецької судової системи».

«Судді видають приблизно 12 тис. рішень про блокування і видалення щороку, і це те середовище, в якому зараз очікується, що такі люди, як наглядова рада Facebook і політика Twitter, прийдуть і будуть працювати», —сказав він.

Разом з тим Том Портеус, заступник директора програми Human Rights Watch, назвав цей закон «новою темною ерою онлайн цензури»

«Важливо, щоб усі, хто цінує і захищає свободу слова, усвідомили, наскільки руйнівними будуть ці нові обмеження в країні, де автократія будується шляхом придушення засобів масової інформації і всіх критичних голосів. Компанії соціальних мереж повинні голосно і недвозначно закликати Туреччину відмовитися від цього закону, і (Європейський союз) повинен рішуче підтримати цей заклик», — додав він.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button