ЕкономікиТуреччинa

Аналітик: Інвестори зосередилися на Туреччині

Інвестори націлюються на Туреччину і Південну Африку, оскільки невизначеність щодо результатів виборів в США в наступному місяці ризикує привести до великого розпродажу на ринках, що розвиваються, вважає Робін Брукс, головний економіст Інституту міжнародних фінансів (IIF).

«Грозові хмари згущуються на горизонті. Політики ринків, що розвиваються, повинні бути дуже обережні», – вказує Брукс, колишній головний валютний стратег Goldman Sachs, маючи на увазі прискорення продажів активів країн, що розвиваються.

За його словами, Туреччина і Південна Африка пережили різкий спад іноземних інвестицій, і пандемія COVID-19 сильно вдарила по їх економіці, викликаючи побоювання з приводу нестабільності, оскільки вони реагують заходами економічного стимулювання. Обидві країни зіткнулися з різким зростанням рівня заборгованості та безробіття, коригуючи свої дані по безробіттю.

Брукс публікує в Twitter графік, що показує так званий високочастотний відтік з ринків, прискорюється до рівнів, які в останній раз спостерігалися під час глобальних розпродажів в 2013 і 2015 роках. «І це при тому, що невизначеність виборів в США тільки-тільки з’являється на екранах радарів», — підкреслює він.

Нагадаємо, що раніше на цьому тижні турецька ліра досягла рекордного мінімуму в 7,85 за долар. Валюта подешевшала майже до 24% в 2020 році навіть після того, як Центральний банк підвищив процентні ставки до 10,25% минулого тижня, щоб допомогти розвіяти побоювання інвесторів з приводу слабкої грошово-кредитної політики. Крім того, інфляція в країні становить 11,8%, тобто реальні процентні ставки негативні.

Відновлення економіки Туреччини може бути зірвано через те, що Центральний банк може бути змушений різко підвищити процентні ставки, щоб захистити ліру, вказали в Standard & poor’s. Міжнародні санкції у зв’язку з територіальною суперечкою країни з Грецією – лідери Європейського союзу зустрічалися в четвер, щоб обговорити можливі заходи можуть ще більше зіпсувати настрій інвесторів, заявило рейтингове агентство.

Туреччина також виявилася втягнутою в територіальну суперечку між Азербайджаном і Вірменією.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button