ЕкономікиТуреччинa

Зарубіжні банки очікують від ЦБ Туреччини підвищення ставок

Американський інвестиційний банк Goldman Sachs і німецький Deutsche Bank очікують, що турецький Центральний банк підвищить процентні ставки більш швидкими темпами, ніж очікувалося раніше, оскільки економіка відновлюється після спаду і падіння курсу ліри.

У Goldman Sachs заявили, що скорочення валютних резервів турецького ЦБ поряд зі зростаючим дефіцитом поточного рахунку, підживлюваним імпортом, може зажадати від установи підвищення процентних ставок до 12% до кінця року і 14% в першій половині 2021 року, повідомляє Bloomberg з посиланням на звіт банку. Раніше він прогнозував, що до кінця року цей показник складе 10%.

«Головний ризик для цієї точки зору полягає в тому, що влада занадто мало посилює політику, занадто пізно, оскільки вони вважають за краще залишатися підтримуючими економічне зростання», — вказали економісти Goldman Кевін Дейлі і Клеменс Граф.

Разом з тим Goldman переглянув свою оцінку економічного спаду в Туреччині в цьому році до 3,5% з попередніх 5%. Deutsche Bank у свою чергу заявив, що очікує зниження валового внутрішнього продукту на 2,5%, більш ніж удвічі знизивши свій прогноз з 5,1%, повідомляє Bloomberg.

У статті наголошується, що базова процентна ставка Туреччини становить 8,25% і не змінюється, незважаючи на падіння вартості ліри в останні тижні. Замість цього центральний банк вважав за краще посилити грошово-кредитну політику за допомогою інших інструментів, збільшивши середню вартість фондування для банків до 10,4% минулого тижня з 7,3% в липні.

Goldman передбачив, що ЦБ підвищить процентну ставку для свого так званого пізнього вікна ліквідності до 12% на щомісячному засіданні свого комітету з грошово-кредитної політики в четвер з попередньої ставки в 11,25%, повідомляє Bloomberg з посиланням на окремий звіт фірми. Більшість економістів очікують, що центральний банк збереже свою базову процентну ставку без змін на цьому тижні, повідомила новинна організація з посиланням на своє власне опитування.

Додамо, що ліра ослабла до рекордно низького рівня 7,59 за долар у понеділок, втративши цього року 22%. Падіння курсу національної валюти досі не змогло приборкати зростаючий дефіцит поточного рахунку країни, який, як очікує Goldman, досягне 4% ВВП цього року, оскільки турецький уряд заохочує банки видавати дешеві кредити споживачам і підприємствам.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button