СвітТуреччинa

МЗС Туреччини прокоментувало заяви країн Південної Європи

Туреччина вважає односторонню і відірваною від реальності спільну заяву учасників саміту країн Південної Європи (MED 7), в якому країни висловили підтримку Греції і Кіпру в світлі дій Анкари в Середземному морі.

Про це йдеться в поширеній у п’ятницю заяві офіційного представника МЗС Туреччини Хамі Аксоя.

«Заяви зі Східного Середземномор’я і кіпрського питання, зроблені 10 Вересня 2020 року за підсумками шостого саміту MED 7 за участю Франції, Італії, Іспанії, Мальти, Португалії, Греції та грецької частини Кіпру, як і минулого року, є односторонніми, відірваними від реальності і позбавленими правової основи. Ми закликаємо Грецію відмовитися від порушення норм міжнародного права і максималістських претензій в частині морської юрисдикції», – наголошується в документі.

Анкара також знову закликала Афіни «сісти за стіл переговорів без попередніх умов». Тим часом у Туреччині вважають, що для зменшення напруженості в Середземному морі Греція «повинна відвести військові кораблі від місця проведення геологорозвідувальних робіт турецького судна «Оруч реіс», підтримати ініціативу НАТО і відмовитися від озброєння східних островів в Егейському морі».

На минулому напередодні саміті MED 7 також попередили про складання списку санкцій у разі продовження Туреччиною геологічної розвідки на морському шельфі.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button