Туреччинa

«Вікіпедія» в європейському суді вимагає зняти блокування у Туреччині

«Фонд Вікімедіа» 23 травня повідомив, що подав до Європейського суду з прав людини на Туреччину, бо там блокують сайт енциклопедії вже більше двох років.

Фонд зазначає, що вважає право вільного доступу до інформації фундаментальним, тому блокування у Туреччині та Китаї останніми роками є неприпустимим. У ЄСПЛ «Вікіпедія» вимагає відкрити доступ до сайту.

«Це не легкий крок; ми робимо це тільки після тривалих і вичерпних спроб зняти блокування через турецькі суди, після розмов з турецькою владою та кампаній з підвищення обізнаності щодо блокування і його впливу на Туреччину та решту світу», — йдеться на сайті фонду.

У своєму позові до суду у Стразбурзі «Вікіпедія» стверджує, що загальна заборона онлайн-енциклопедії порушує основні права людини, включаючи право на свободу вираження поглядів, гарантоване статтею 10 Європейської конвенції з прав людини.

Нагадаємо, нещодавно у роботі «Вікіпедії» стався масштабний збій, який тривав декілька годин. Також з квітня цього року влада Китаю вирішила заблокувати доступ до всіх мовних версій «Вікіпедії».  Раніше заборонена була лише версія китайською мовою.

Media Sapiens

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button